Obliczyć prąd
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
Obliczyć prąd
Obliczyć prąd pobierany z 3-fazowego symetrycznego źródła zasilania 3x400V do którego podłączono 3 identyczne rezystory połączone w gwiazdę. Odbiornik pobierał moc P=4kW. Narysować schemat obwodu.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Obliczyć prąd
\(\displaystyle{ P= \sqrt{3}UI\cos \varphi \\
I= \frac{P}{\sqrt{3}U\cos \varphi}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi=1}\) dla obciążenia rezystancyjnego
I= \frac{P}{\sqrt{3}U\cos \varphi}}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi=1}\) dla obciążenia rezystancyjnego
Ostatnio zmieniony 26 sty 2019, o 14:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.