Oblicz moc czynną, bierną i pozorną oraz prąd silnika

Chomik19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 40 razy

Oblicz moc czynną, bierną i pozorną oraz prąd silnika

Post autor: Chomik19 »

Silnik jednofazowy indukcyjny o danych: \(\displaystyle{ P_n = 1,5 kW}\), \(\displaystyle{ U_n= 230 V}\), \(\displaystyle{ \cos \phi_n = 0,8}\),\(\displaystyle{ \eta = 78\%}\) włączono do instalacji jednofazowej \(\displaystyle{ 230 V}\). Oblicz moc czynną, bierną i pozorną pobieraną z tej instalacji. Wyznacz wartość prądu silnika.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2019, o 18:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Oblicz moc czynną, bierną i pozorną oraz prąd silnika

Post autor: mdd »

\(\displaystyle{ P_{n}= \eta P\\
P= \ U_{n}I_{n}\cos \varphi \\
S=U_{n}I_{n}\\
Q=S\sin \varphi \\
P=S\cos \varphi}\)
ODPOWIEDZ