Witam. Muszę obliczyć wartość skuteczną, średnią oraz współczynnik szczytu napiecia korzystajać z tego wykresu. Zupełnie nie wiem jak to zrobić.
Wiem, że wspołczynnik szczytu to \(\displaystyle{ [\frac{Xmax}{Xsk}]}\) jednak nie wiem jak policzyc Xsk.
Zdjęcie wykresu :
Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczytu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczy
\(\displaystyle{ U_{sk}= \sqrt{ \frac{1}{T}\left( 10^2 \cdot \frac{T}{3}+0^2 \cdot \frac{2T}{3} \right) } = \frac{10}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ U_{sr}= \frac{1}{T}\left( 10 \cdot \frac{T}{3}+0 \cdot \frac{2T}{3} \right) = \frac{10}{ 3 }}\)
\(\displaystyle{ U_{sr}= \frac{1}{T}\left( 10 \cdot \frac{T}{3}+0 \cdot \frac{2T}{3} \right) = \frac{10}{ 3 }}\)
Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczytu
Dziekuje bardzo. A pomozesz jeszcze z tym przykladem?kerajs pisze:\(\displaystyle{ U_{sk}= \sqrt{ \frac{1}{T}\left( 10^2 \cdot \frac{T}{3}+0^2 \cdot \frac{2T}{3} \right) } = \frac{10}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ U_{sr}= \frac{1}{T}\left( 10 \cdot \frac{T}{3}+0 \cdot \frac{2T}{3} \right) = \frac{10}{ 3 }}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczytu
\(\displaystyle{ U_{sk}= \sqrt{ \frac{1}{T}\left( 20^2 \cdot \frac{T}{3}+(-10)^2 \cdot \frac{2T}{3} \right) } = 10\sqrt{2} \ V}\)
\(\displaystyle{ U_{sr}= \frac{1}{T}\left( 20 \cdot \frac{T}{3}+(-10) \cdot \frac{2T}{3} \right) = 0 \ V}\)
\(\displaystyle{ U_{sr}= \frac{1}{T}\left( 20 \cdot \frac{T}{3}+(-10) \cdot \frac{2T}{3} \right) = 0 \ V}\)
Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczytu
I rozumiem, że współczynnik szczytu liczę według wzoru który podałem?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Wyznaczenie wartości skutecznej oraz współczynnika szczy
Moim zdaniem, do współczynnika szczytu potrzebna jest wartość średnia bezwzględna.
W pierwszym przykładzie nie ma to znaczenia gdyż wartość średnia i wartość średnia bezwzględna są tu równe. Wtedy:
\(\displaystyle{ k_{szcz}= \frac{10}{ \frac{10}{3} }=3}\)
Jednak w drugim przypadku liczyłbym wartość średnią bezwzględną:
\(\displaystyle{ U_{\left| sr\right| }= \frac{1}{T}\left( \left| 20\right| \cdot \frac{T}{3} +\left| -10\right| \cdot \frac{2T}{3} \right)= \frac{40}{3} \ \ V}\)
\(\displaystyle{ k_{szcz}= \frac{20}{ \frac{40}{3} }=1,5}\)
W pierwszym przykładzie nie ma to znaczenia gdyż wartość średnia i wartość średnia bezwzględna są tu równe. Wtedy:
\(\displaystyle{ k_{szcz}= \frac{10}{ \frac{10}{3} }=3}\)
Jednak w drugim przypadku liczyłbym wartość średnią bezwzględną:
\(\displaystyle{ U_{\left| sr\right| }= \frac{1}{T}\left( \left| 20\right| \cdot \frac{T}{3} +\left| -10\right| \cdot \frac{2T}{3} \right)= \frac{40}{3} \ \ V}\)
\(\displaystyle{ k_{szcz}= \frac{20}{ \frac{40}{3} }=1,5}\)