Witam,
muszę wyznaczyć metodą graficzną częstotliwość graniczną filtru dolnoprzepustowego, górnoprzepustowego i pasmowoprzepustowego. Przykładowo wykonałem wykres zależności współczynnika Ku (napięcie wyjściowe/wejściowe) od częstotliwości dla filtru dolnoprzepustowego.
Proszę o pomoc. Foto:
Częstotliwość graniczna filtru
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Częstotliwość graniczna filtru
Ja bym to zrobił tak:
1. wzmocnienie napięciowe przeliczył na decybele,
1.2. zgodnie ze wzorem z Wikipedii \(\displaystyle{ K_{u}[dB]=20 log K_{u}\left[ \frac{V}{V}\right]}\),
2. ponownie narysował bym charakterystykę,
3. na charakterystyce znalazłbym częstotliwość, przy której tłumienie staje się większe od 3dB.
1. wzmocnienie napięciowe przeliczył na decybele,
1.2. zgodnie ze wzorem z Wikipedii \(\displaystyle{ K_{u}[dB]=20 log K_{u}\left[ \frac{V}{V}\right]}\),
2. ponownie narysował bym charakterystykę,
3. na charakterystyce znalazłbym częstotliwość, przy której tłumienie staje się większe od 3dB.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Częstotliwość graniczna filtru
A czy \(\displaystyle{ 3}\) decybelowy spadek nie odpowiada spadkowi \(\displaystyle{ K_u}\) z \(\displaystyle{ 1}\) na \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) co pozwalało by po prostu poprowadzić prostą na wysokości \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) tam gdzie ta prosta się przetnie się z charakterystyką tam będzie częstotliwość graniczna. Czyli tu około \(\displaystyle{ 1=\lg f_{gr} \Rightarrow f_{gr}=10}\) to jakie są jednostki to już inna strawa bo może tam być \(\displaystyle{ 10[Hz]}\) lub \(\displaystyle{ 10[kHz]}\) to już Ty wiesz jaka jest skala.