Energia Sygnału wykładniczego

fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Energia Sygnału wykładniczego

Post autor: fluffiq »

Oblicze energie nieskończonego sygnału wykładniczego:
a) \(\displaystyle{ g[n]\begin{cases} a^{2n}& \\ b ^{2n-1} &\\ dla n \ge 0 \end{cases}}\)

dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)sygnału energia jest skończona?


b) \(\displaystyle{ g[n]\begin{cases} a^{2n-1} &\\dla n \ge 0 \end{cases}}\)

dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) sygnału energia jest skończona?

Oblicz energie dyskretnego nieskończonego sygnału wykładniczego.
c) \(\displaystyle{ g[n] = \left\{\begin{array}{l} a^{2n}\\\left( -a\right)^{2n-1}\end{array}}\)

\(\displaystyle{ n = 1,2,3,4,5..., \infty}\)

dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) sygnału energia jest skończona?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Energia Sygnału wykładniczego

Post autor: bartek118 »

W czym problem? Nie opisałeś w pełni poprawnie tych sygnałów, więc nie za bardzo jest jasne jak wyglądają. Jeżeli masz sygnał cyfrowy \(\displaystyle{ g(n)}\), to jego energia to
\(\displaystyle{ \sum_{n = 0}^\infty g(n)^2.}\)
ODPOWIEDZ