Odczyt z miernika analogowego
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
Odczyt z miernika analogowego
Dlaczego odczyty w dolnej części zakresu pomiarowego miernika analogowego są obarczone dużą niepewnością?
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Re: Odczyt z miernika analogowego
Dlatego że niepewność graniczna miernika analogowego jest określana w stosunku do zakresu pomiarowego :
\(\displaystyle{ \Delta_g = \frac{k}{100 \ \%} \cdot Z_p}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) to klasa przyrządu a \(\displaystyle{ Z_p}\) to zakres pomiarowy.
Graniczna niepewność względna pomiaru: \(\displaystyle{ \delta_{max} = \frac{\Delta_g}{x_0} \cdot 100 \ \%}\)
Widać więc że jeżeli masz większy zakres pomiarowy to masz też większe \(\displaystyle{ \Delta_g}\) i tym samym większe \(\displaystyle{ \delta_{max}}\). W praktyce jak masz duże \(\displaystyle{ Z_p}\) w stosunku do wyniku pomiaru to wskazówka znajduje się w dolnej części skali. Więc powinieneś tak ustawić zakres pomiarowy aby wskazanie było bliżej górnej części skali (zmniejszając je i w konsekwencji zmniejszając również niepewność pomiaru).
\(\displaystyle{ \Delta_g = \frac{k}{100 \ \%} \cdot Z_p}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) to klasa przyrządu a \(\displaystyle{ Z_p}\) to zakres pomiarowy.
Graniczna niepewność względna pomiaru: \(\displaystyle{ \delta_{max} = \frac{\Delta_g}{x_0} \cdot 100 \ \%}\)
Widać więc że jeżeli masz większy zakres pomiarowy to masz też większe \(\displaystyle{ \Delta_g}\) i tym samym większe \(\displaystyle{ \delta_{max}}\). W praktyce jak masz duże \(\displaystyle{ Z_p}\) w stosunku do wyniku pomiaru to wskazówka znajduje się w dolnej części skali. Więc powinieneś tak ustawić zakres pomiarowy aby wskazanie było bliżej górnej części skali (zmniejszając je i w konsekwencji zmniejszając również niepewność pomiaru).