Amplituda napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 3 gru 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
Amplituda napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu
Za pomocą oscyloskopu zarejestrowano przebieg napięcia sinusoidalnego, symetrycznego o wartości skutecznej \(\displaystyle{ U_{sk}=10\:V}\). Jaka będzie wartość amplitudy tego napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Amplituda napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu
Odwrotnie:
\(\displaystyle{ U_{sk} = \frac{U_{ap}}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ U_{ap} = \sqrt{2}U_{sk}.}\)
\(\displaystyle{ U_{sk} = \frac{U_{ap}}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ U_{ap} = \sqrt{2}U_{sk}.}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 15:45 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Amplituda napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu
Nieprawda!janusz47 pisze:\(\displaystyle{ U_a = \frac{\sqrt{2}}{U_{sk}}}\)
Amplituda napięcia zaobserwowana na ekranie oscyloskopu będzie równa:
- \(\displaystyle{ U_a=\sqrt{2}\cdot U_{sk}}\)