Mam daną transmitancję \(\displaystyle{ G(s) = \frac{10s+1}{s^2}}\)
W jaki sposób narysować charakterystykę logarytmiczną modułu i argumentu?
Jak wykreślić charakterystykę logarytmiczną transmitancji?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Jak wykreślić charakterystykę logarytmiczną transmitancj
Znajdujemy charakterystykę widmową członu \(\displaystyle{ G(j\omega).}\)
Zapisujemy charakterystykę widmową w postaci:
\(\displaystyle{ G(j\omega) = P(\omega) + jQ(\omega).}\)
Znajdujemy charakterystyki Bodego:
\(\displaystyle{ A(\omega) = |G(j\omega)|, \ \ \phi(\omega) = Arg[G(j\omega)].}\)
Wykreślamy logarytmiczne charakterystyki Bodego:
\(\displaystyle{ Lm(\omega) = 20 \log(|G(\omega)|), \ \ \log[\phi(\omega)].}\)
Zapisujemy charakterystykę widmową w postaci:
\(\displaystyle{ G(j\omega) = P(\omega) + jQ(\omega).}\)
Znajdujemy charakterystyki Bodego:
\(\displaystyle{ A(\omega) = |G(j\omega)|, \ \ \phi(\omega) = Arg[G(j\omega)].}\)
Wykreślamy logarytmiczne charakterystyki Bodego:
\(\displaystyle{ Lm(\omega) = 20 \log(|G(\omega)|), \ \ \log[\phi(\omega)].}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
Re: Jak wykreślić charakterystykę logarytmiczną transmitancj
\(\displaystyle{ G(jw) = \frac{j10w+1}{jw^2}}\)
i to rozbijamy na część re i im, liczymy moduł i kąt i później ten logarytm tak?
i to rozbijamy na część re i im, liczymy moduł i kąt i później ten logarytm tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Jak wykreślić charakterystykę logarytmiczną transmitancji?
Tak!
W mianowniku \(\displaystyle{ s^2 = (j\omega)^2 = -\omega^2,}\)
W Tex piszemy małą grecką literę omega jako omega.
W mianowniku \(\displaystyle{ s^2 = (j\omega)^2 = -\omega^2,}\)
W Tex piszemy małą grecką literę omega jako omega.