Przekształcenie wzoru na impedancję w linii transmisyjnej.

szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Przekształcenie wzoru na impedancję w linii transmisyjnej.

Post autor: szuchasek »

Dzień dobry, mam takie zadanie: Przekształcić wzór na impedancję falową \(\displaystyle{ Z_{c}= \sqrt{ \frac{L}{C} }}\) do postaci \(\displaystyle{ Z_{c}= \frac{t_{o}_{l}}{c_{l}}}\), gdzie

\(\displaystyle{ {t_{o}_{l}}}\)-opoznienie linii transmisyjnej

\(\displaystyle{ c_{l}}\) - pojemnosc linii transmisyjnej

Pomoze ktos to rozwiazać?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Przekształcenie wzoru na impedancję w linii transmisyjnej.

Post autor: mdd »

szuchasek pisze:\(\displaystyle{ Z_{c}= \sqrt{ \frac{L}{C} }}\)
\(\displaystyle{ Z_{c}= \frac{t_{o}_{l}}{C_{l}}}\), gdzie

\(\displaystyle{ {t_{o}_{l}}}\)-opoznienie linii transmisyjnej

\(\displaystyle{ C_{l}}\) - pojemnosc linii transmisyjnej
Skorzystaj z tego:

\(\displaystyle{ C_{l}=C \cdot d}\)

\(\displaystyle{ v=\frac{1}{\sqrt{LC}}=\frac{d}{t_{ol}}}\)

gdzie: \(\displaystyle{ C}\)-pojemność jednostkowa linii w \(\displaystyle{ \frac{\text{F}}{\text{m}}}\);
\(\displaystyle{ d}\)-długość linii.
ODPOWIEDZ