Jak policzyć miliwatogodziny?

szuchasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 50 razy

Jak policzyć miliwatogodziny?

Post autor: szuchasek »

Dla napięcia \(\displaystyle{ U =1.995 [V]}\), \(\displaystyle{ I=25.98 [mA]}\) oraz czasu \(\displaystyle{ t=50 [s]}\), energia wyniesie ile w miliwatogodzinach?

Bo ze wzoru \(\displaystyle{ W=E=U \cdot I \cdot t}\) chyba tego nie policzę prawda?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: Jak policzyć miliwatogodziny?

Post autor: Igor V »

Tak, z tego wzoru.
\(\displaystyle{ 1V \cdot 0.001 A \cdot 3600 s = 3,6J}\)
Policz i podziel.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Jak policzyć miliwatogodziny?

Post autor: janusz47 »

Proszę wyrazić prąd \(\displaystyle{ I = 25,98 mA}\) w \(\displaystyle{ A}\) amperach.

Czas \(\displaystyle{ t = 50 s}\) w godzinach \(\displaystyle{ h.}\)

Wymnożyć \(\displaystyle{ U, I, t}\) - otrzymamy wynik w watogodzinach \(\displaystyle{ Wh}\) (1)

Pomnożyć wynik (1) przez \(\displaystyle{ 10^{-3} = \frac{1}{1000}}\) - otrzymując mili watogodziny \(\displaystyle{ mWh.}\)
ODPOWIEDZ