Proszę o wykonanie zadań (link). Zależy mi zwłaszcza na zadaniach 1 i 4.
Obliczanie rezystancji układu
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Obliczanie rezystancji układu
1. Tu nie pomogę, ale metoda na siłę to rozpisanie tego z praw Kirchhoffa (aczkolwiek pewnie da się to jakoś sprytnie przerysować, ale mi takie rzeczy nie wychodzą)
2. Prawa Kirchhoffa, tyle
3. I z czym problem?
4. Błąd metody dla metody z poprawnie mierzonym prądem:
\(\displaystyle{ \delta_{g1}R_x= \frac{R_a}{R_x}\cdot 100\%}\)
Dla poprawnie mierzonego napięcia:
\(\displaystyle{ \delta_{g2}R_x=-\frac{1}{1+\frac{R_v}{R_x}}\cdot100\%}\)
No i stąd wyliczasz \(\displaystyle{ R_x}\) dla warunku \(\displaystyle{ \left| \delta_{g1}R_x\right| =\left| \delta_{g2}R_x\right|}\)
2. Prawa Kirchhoffa, tyle
3. I z czym problem?
4. Błąd metody dla metody z poprawnie mierzonym prądem:
\(\displaystyle{ \delta_{g1}R_x= \frac{R_a}{R_x}\cdot 100\%}\)
Dla poprawnie mierzonego napięcia:
\(\displaystyle{ \delta_{g2}R_x=-\frac{1}{1+\frac{R_v}{R_x}}\cdot100\%}\)
No i stąd wyliczasz \(\displaystyle{ R_x}\) dla warunku \(\displaystyle{ \left| \delta_{g1}R_x\right| =\left| \delta_{g2}R_x\right|}\)