Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

ser-x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 50 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: ser-x »

Witam Nie mam pojęcia w jakim dziale umieścić ten post więc dałem go tu, wiem że z matmą ma to mało wspólnego ale liczę na Waszą pomoc. W liceum fizykę miałem cienką, bardzo cienką. W najbliższym czasie mam wejścióweczkę z rozwiązywania obwodów i problem w tym, że nie wiem jak zacząć. W necie szukałem i nic nie znalazłem :c Jak więc rozwiązać takie zadanie? potrafię "zastrzałkować" i ułożyć równania, jednak nie wiem co dalej czynić.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: kerajs »

Jeśli potrafisz ułożyć równania to wylicz niewiadome z utworzonego układu równań.

Obwody a) i b) można rozwiązać upraszczając układ oporem zastępczym. W c) należy zastosować jedną z metod rozwiazujących takie obwody. Np metodę syperpozycji, potencjałów węzłowych, prądów oczkowych itp. Napisz jaką chcesz tu zastosować, a podpowiem jak układać w niej równania.

Moc wydzielana na oporniku o rezystancji R:
\(\displaystyle{ P_{R} = U_{R}J_{R}=J_{R} ^{2} R =\frac{U_{R} ^{2} }{R}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ U_{R}}\) to napięcie na oporniku R
\(\displaystyle{ J_{R}}\) to prąd płynący przez ten rezystor.

Moc wydatkowana przez żródło
\(\displaystyle{ P_{z} = U_{z}J_{z}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ U_{z}}\) to wartość SEM / napięcie na SPM
\(\displaystyle{ J_{z}}\) to prąd płynący przez gałąż zawierającą SEM/ wartość SPM

Uwaga: Jeśli napięcie i prąd na żródle są zastrzałkowane w tym samym kierunku a moc na żródle jest ujemna, lub są zastrzałkowane przeciwnie a moc ma wartośc dodatnią to dane żródło pobiera moc z obwodu .
ser-x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 50 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: ser-x »

okeeej, cały dzień nad tym siedziałem i chyba zrozumiałem zasadę działania byłbym wdzięczny gdyby ktoś chciał sprawdzić czy moje wyniki wyszły prawidłowo
LINK DO ZADAŃ:
odpowiedzi:
1. a) P=5/2 W b) P=6,4 W c) P=80 W
2. a) 40W b) 12,8W c) 160W
3. a) 6A b) 1A c) 2A
4. a) 260 V b) 190V c) 60V
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: kerajs »

Mam tak samo oprócz poniższych:
2)
Ad b) W gałęzi w której jest opornik R płynie prąd 0,4 A (na co wskazuje moc na R w zad 1b). Napięcie na tym oporniku / gałęzi w której jerst opornik R /gałęzi równoległej / na SPM wynosi 16 V.
Stąd moc wydzielana przez SPM to 32 W.

Ad c) W gałęzi w której jest opornik R płynie prąd 2 A (na co wskazuje moc na R w zad 1c).
W gałęzi obwodu zawierwjacej SEM prąd nie płynie. Stąd moc SPM wydatkowana do obwodu to 80 W, a moc na SEM to 0 W.

4)
Ad c) Masz podać wartość prądu SPM wyrażonego w amperach. (mi wyszło 3 A)
A przy okazji, to jakie będą moce wydzielane/pobierane przez żródła w tym obwodzie?
ser-x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 50 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: ser-x »

o matko, ale wstyd - dodawanie bez kalkulatora się kłania Masz rację, wszystko teraz się zgadza, dzięki wielkie za poświęcony czas! -- 26 paź 2014, o 10:04 --mam tylko jeszcze pytanie, te zadania muszę robić tak jakby "od tyłu" tak? to że np. w 1 a) mam podane napięcie 40V na napięciu źródłowym i na oporniku wyżej wartość 20om to nie mogę z tego od razu wyliczyć natężenia prądu jaki płynie tak? dobrze rozumiem? muszę najpierw policzyć sobie to co jest na na 2 i 3 gałęzi a potem wrócić do natężenia prądu jaki w sumie wypłynie z tego napięcia źródłowego tak? a i jeszcze jedno, tyle ile z niego wypłynie tyle w sumie musi wpłynąć tak?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: kerajs »

mam tylko jeszcze pytanie, te zadania muszę robić tak jakby "od tyłu" tak? to że np. w 1 a) mam podane napięcie 40V na napięciu źródłowym i na oporniku wyżej wartość 20om to nie mogę z tego od razu wyliczyć natężenia prądu jaki płynie tak? dobrze rozumiem? muszę najpierw policzyć sobie to co jest na na 2 i 3 gałęzi a potem wrócić do natężenia prądu jaki w sumie wypłynie z tego napięcia źródłowego tak?
To najprostszy sposób.
Jak chcesz to możesz ułoży układ równań, z którego przez podstawianie rugując nieistotne dla ciebie niewiadome wyliczysz szukaną wartość. Jednak jest to bardziej czasochłonne i co ważniejsze łatwo można się pomylić.

tyle ile z niego wypłynie tyle w sumie musi wpłynąć tak?
Tak. Prąd który,,wypływa' ze źródła także do niego ,,wpływa'. Natężenie prądu w całej gałęzi jest stałe.
ser-x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 50 razy

Rozwiązywanie obwodów prądu stałego

Post autor: ser-x »

dzięki wielkie za poświęcony czas, SUPER!
ODPOWIEDZ