Trakcja elektryczna

spd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 29 paź 2007, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Trakcja elektryczna

Post autor: spd »

Mam do rozwiązania takie oto zadanie:
Sprawdzić czy wyłącznik szybki o nastawie prądowej I = 2500 A zabezpiecza przed skutkami zwarcia doziemnego o rezystancji R = 1 Ω, które wystąpiło w odległości l = 15 km od podstacji. Podstacja jest połączona z siecią trakcyjną kablem zasilającym długości lk = 560 m, o rezystancji jednostkowej Rk = 57,4 mΩ/km. Na jednotorowej linii eksploatowana jest sieć jezdna typu YzC120-2C, składająca się z jednej linki nośnej i dwóch przewodów jezdnych. Rezystancja jednostkowa linki nośnej typu C120 wynosi Rl = 0,168 Ω/km. Rezystancja jednostkowa pojedynczego przewodu jezdnego wynosi Rp = 0,162 Ω/km. Zasilanie linii kolejowej jest jednostronne o nominalnym napięciu na wyjściu z podstacji Un = 3300 V. Sieć powrotną stanowią szyny typu UIC 60 ułożone bezstykowo o rezystancji jednostkowej toku szynowego Rs = 0,0254 Ω/km.
Wogóle nie wiem jak się zabrać za takie zadanie. Proszę o pomoc osoby ogarniające temat. Z góry ogromne dzięki.
Jeżeli temat umieściłem w złym dziale to gorąco proszę o nie usuwanie a przeniesienie.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ