Mechanika budowli- dynamika

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Mechanika budowli- dynamika

Post autor: enriqe »

Czy poprawnie wykonałem wykresy oraz jaką wartość przyjąć dla M2 w równaniu wiekowym (0 czy 1)?

Link do rysunku:

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/x3pf90g
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Mechanika budowli- dynamika

Post autor: kruszewski »

Proszę zauważyć, że rama jest zewnętrznie statycznie wyznaczalna a to pozwala na jej rozwiązanie równaniami równowagi statycznej.
W dobrym tonie jest napisanie (przepisanie dosłowne) treści zadanych w zadaniu poleceń.
Nie zawsze udaje się czytającemu odgadnąć regionalne symbole i zwroty użyte przez piszącego o pomoc.
enriqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 12 razy

Re: Mechanika budowli- dynamika

Post autor: enriqe »

Już uzupełniam treść zadania:
Wyznaczyć częstość drgań własnych oraz postaci drgań.
Wykonać rysunki. \(\displaystyle{ m=1000kg, EI = 2 \cdot 10^{7} Nm^{2} }\)
Wymiary w [metrach]
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Mechanika budowli- dynamika

Post autor: kruszewski »

Jeżeli z założenia, masy prętów i podpór są pomijalnie małe w stosunku do mas skupionych \(\displaystyle{ M}\) , to masa skupiona \(\displaystyle{ M_2= 0}\), bo takiej masy skupionej jest brak.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Mechanika budowli- dynamika

Post autor: StudentIB »

Do weryfikacji poprawności rozwiązania tego przykładu może się przydać metoda elementów skończonych. Oprócz zaawansowanych środowisk tego typu, są też proste i darmowe programy, które potrafią wykonać analizę modalną na płaskich układach prętowych.
ODPOWIEDZ