Pomocy mam problem z zadaniem projektowania węzła spawanego( kratownicy) wytyczne ktore nam dał prowadzący nie pomagają ani troche a urwał z nami kontakt i się nie odzywa link do zdjęcia węzła
Dane:
Obciążenie \(\displaystyle{ P_2=85500 N}\)
Obciążenie \(\displaystyle{ P_4=25000 N}\)
Długość pręta \(\displaystyle{ l_4=2000 mm}\)
Do obliczenia:
- obliczenie wartości sił w prętach projektowanego węzła kratowego,
- obliczenia i dobór kształtowników na pręty projektowanego węzła kratowego,
- dobór grubości blachy węzłowej,
- obliczenia wytrzymałościowe połączeń spawanych projektowanego węzła kratowego,
Bardzo proszę o pomoc
Zaprojektować węzeł spawany płaskiego układu kratowego
Zaprojektować węzeł spawany płaskiego układu kratowego
Ostatnio zmieniony 3 maja 2020, o 16:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Zaprojektować węzeł spawany płaskiego układu kratowego
To klasyczne zadanie z PKM. Zobacz np. w książce „Zbiór zadań z części maszyn” Rutkowskiego. Jest tam ćw. 2.1. (węzeł nitowany) i jego druga wersja - ćw. 3.1. (ten sam węzeł, ale spawany).
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Zaprojektować węzeł spawany płaskiego układu kratowego
Z warunków równowagi dla płaskiego układ sił zbieżnych- siły zbiegają sie węźle obl. szukane siły metodą analityczną lub graficzną.
I.Metoda analityczna
1.Wprowadzamy układ współrzędnych w punkcie zbiegu sił .
2..Analityczne warunki równowagi;
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{4} F_{x}=0 \Rightarrow P_{2}- P_{1}+P _{3} \cdot \cos45 ^{\circ} - P _{4} \cdot \cos60 ^{\circ}=0 }\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{4} F_{y}=0 \Rightarrow +P _{3} \cdot \sin45 ^{\circ} - P _{4} \cdot \sin 60 ^{\circ}=0 }\)
II. Metoda graficzna
Przyjąć skalę sił i narysować zamkniety wielobok sił. Rozpoczynamy rys. wieloboku od sił danych.
I.Metoda analityczna
1.Wprowadzamy układ współrzędnych w punkcie zbiegu sił .
2..Analityczne warunki równowagi;
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{4} F_{x}=0 \Rightarrow P_{2}- P_{1}+P _{3} \cdot \cos45 ^{\circ} - P _{4} \cdot \cos60 ^{\circ}=0 }\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{4} F_{y}=0 \Rightarrow +P _{3} \cdot \sin45 ^{\circ} - P _{4} \cdot \sin 60 ^{\circ}=0 }\)
II. Metoda graficzna
Przyjąć skalę sił i narysować zamkniety wielobok sił. Rozpoczynamy rys. wieloboku od sił danych.