Jak wyznaczyć moc silnika ?
Jak wyznaczyć moc silnika ?
Witam,
Macie pomysł jak obliczyć moc silników? Tarcza jest dociskana do drugiej tarczy z siłą \(\displaystyle{ 6kN}\) a tarcze obracają się z prędkością \(\displaystyle{ 1000 obr/min}\) w przeciwnym kierunku ? Średnica tarczy to \(\displaystyle{ 300mm}\) a masa \(\displaystyle{ 20 kg}\).
Macie pomysł jak obliczyć moc silników? Tarcza jest dociskana do drugiej tarczy z siłą \(\displaystyle{ 6kN}\) a tarcze obracają się z prędkością \(\displaystyle{ 1000 obr/min}\) w przeciwnym kierunku ? Średnica tarczy to \(\displaystyle{ 300mm}\) a masa \(\displaystyle{ 20 kg}\).
Ostatnio zmieniony 27 mar 2020, o 18:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Jak wyznaczyć moc silnika ?
Orientacyjne obl.- wstępny dobór
/ Pomijamy obl. momentu bezwładności wału, tarcz, zagadnienie czasu rozruchu...)
.....................................................................
1. Moment obrotowego na wale silnika,\(\displaystyle{ M}\)
\(\displaystyle{ M=9550 \frac{P}{n} N \cdot m }\),
\(\displaystyle{ P= \frac{M \cdot n}{9550} }\)
Moc \(\displaystyle{ P[kW]}\), prędkość obrotowa \(\displaystyle{ n[obr/min]}\)
1.1.Gdzie moment statyczny
\(\displaystyle{ M =0,5 F \cdot D}\)
\(\displaystyle{ F[N]}\), siła obwodowa
\(\displaystyle{ D[m]}\)- średnica na której działa siła
......................................
2.Dynamikę układu uwzględnić poprzez współczynnik(liczba) przeciążenia- \(\displaystyle{ K(2-5)}\)
Moment obliczeniowy
\(\displaystyle{ M _{o} =K \cdot M}\)
\(\displaystyle{ K}\) dobrać w zależności od przeznaczenia urządzenia-poszukać w tablicach poradnikach
...........................................
Moc po uwzgl sprawności \(\displaystyle{ (\eta<1)}\);
\(\displaystyle{ P= \frac{M _{o} \cdot n }{9550 \cdot \eta} }\)
/ Pomijamy obl. momentu bezwładności wału, tarcz, zagadnienie czasu rozruchu...)
.....................................................................
1. Moment obrotowego na wale silnika,\(\displaystyle{ M}\)
\(\displaystyle{ M=9550 \frac{P}{n} N \cdot m }\),
\(\displaystyle{ P= \frac{M \cdot n}{9550} }\)
Moc \(\displaystyle{ P[kW]}\), prędkość obrotowa \(\displaystyle{ n[obr/min]}\)
1.1.Gdzie moment statyczny
\(\displaystyle{ M =0,5 F \cdot D}\)
\(\displaystyle{ F[N]}\), siła obwodowa
\(\displaystyle{ D[m]}\)- średnica na której działa siła
......................................
2.Dynamikę układu uwzględnić poprzez współczynnik(liczba) przeciążenia- \(\displaystyle{ K(2-5)}\)
Moment obliczeniowy
\(\displaystyle{ M _{o} =K \cdot M}\)
\(\displaystyle{ K}\) dobrać w zależności od przeznaczenia urządzenia-poszukać w tablicach poradnikach
...........................................
Moc po uwzgl sprawności \(\displaystyle{ (\eta<1)}\);
\(\displaystyle{ P= \frac{M _{o} \cdot n }{9550 \cdot \eta} }\)
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Jak wyznaczyć moc silnika ?
Moment tarcia między tarczami?
Moment tarcia \(\displaystyle{ M}\) na na średniej średnicy tarcz\(\displaystyle{ D _{s} }\), przy sile docisku tarcz \(\displaystyle{ N}\)
\(\displaystyle{ M _{t}=T \frac{D _{s} }{2} =0,5\mu \cdot N \cdot D _{s} }\)
\(\displaystyle{ \mu}\)- współczynnik tarcia między parą cierną
..........................................................
Moment tarcia \(\displaystyle{ M}\) na na średniej średnicy tarcz\(\displaystyle{ D _{s} }\), przy sile docisku tarcz \(\displaystyle{ N}\)
\(\displaystyle{ M _{t}=T \frac{D _{s} }{2} =0,5\mu \cdot N \cdot D _{s} }\)
\(\displaystyle{ \mu}\)- współczynnik tarcia między parą cierną
..........................................................
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jak wyznaczyć moc silnika ?
1.Pytanie zadane w treści jest pytaniem o moc silników w tych konkretnych warunkach określonych hamulcem i jego prędkością obrotową.
Nie jest więc uzasadnione wprowadzanie współczynnika przeciążenia \(\displaystyle{ K}\) , które zaciemnia i wypacza ideę zadania.
2. Ramię siły tarcia rozwijanego na tarczy nie jest równe połowie promienia tarczy, zatem konieczne jest zdefiniowanie średniej średnicy \(\displaystyle{ D_s}\) tarczy.
3. Moc silnika, zarówno jednego jak i drugiego przekazywana na wał i dalej na tarcze w każdej chwili jest równa mocy na wale jednego z nich. I tu jest clou tego zadania.
Nie jest więc uzasadnione wprowadzanie współczynnika przeciążenia \(\displaystyle{ K}\) , które zaciemnia i wypacza ideę zadania.
2. Ramię siły tarcia rozwijanego na tarczy nie jest równe połowie promienia tarczy, zatem konieczne jest zdefiniowanie średniej średnicy \(\displaystyle{ D_s}\) tarczy.
3. Moc silnika, zarówno jednego jak i drugiego przekazywana na wał i dalej na tarcze w każdej chwili jest równa mocy na wale jednego z nich. I tu jest clou tego zadania.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Jak wyznaczyć moc silnika ?
Średnia średnica tarcia \(\displaystyle{ D _{s} }\) -, to średnica koła na którego obwodzie przyłożona jest wypadkowa siła tarcia.
Można przyjąć, znając średnice zewnętrzną \(\displaystyle{ D _{z} }\) i wewnętrzną \(\displaystyle{ D _{w} }\) tarcz:
\(\displaystyle{ D _{s} = \frac{D _{z}+D _{w} }{2} }\)
Można przyjąć, znając średnice zewnętrzną \(\displaystyle{ D _{z} }\) i wewnętrzną \(\displaystyle{ D _{w} }\) tarcz:
\(\displaystyle{ D _{s} = \frac{D _{z}+D _{w} }{2} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jak wyznaczyć moc silnika ?
Nie, nie można przyjąć, a to dla tego, że podany wzór jest dobrym przybliżeniem dokładnego, ale tylko przybliżeniem.
Przybliżenie wystarczające do obliczeń konstrukcyjnych ale nie do odpowiedzi o mierzoną moc.
Umknęła też masa tarczy, ale ona nie decyduje o mocy w ustalonych warunkach ruchu.
Przybliżenie wystarczające do obliczeń konstrukcyjnych ale nie do odpowiedzi o mierzoną moc.
Umknęła też masa tarczy, ale ona nie decyduje o mocy w ustalonych warunkach ruchu.