Witajcie,
Potrzebuję wzoru na to jak zależy przesunięcie nakrętki od obrotu śruby. Jestem nowy jeśli chodzi o mechanikę i budowę maszyn, a siedzę sobie z książką i projektuje machanizm (W ramach hobby).
Jak wygląda taki wzór? Potrzebuję go dla śruby TR30x10 o gwincie symetrycznym.
Będę wdzięczny
ilość obrotów śruby a przesunięcie nakrętki.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: ilość obrotów śruby a przesunięcie nakrętki.
TR30x10 to śruba o gwincie trapezowym metrycznym (TR) średnicy 30 mm i skoku 10 mm. Jeden obrót to przesunięcie o 10 mm. Z proporcji przesunięcie \(\displaystyle{ p}\) przy \(\displaystyle{ n}\) obrotach to \(\displaystyle{ p=10n}\) wyrażone w milimetrach.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: ilość obrotów śruby a przesunięcie nakrętki.
\(\displaystyle{ }\)Mechanizm śrubowy( śruba- nakrętka) to najprostszy mechanizm do zamiany ruchu obrotowego na ruch prostoliniowy.
....................................................................................................................................
Jeden pełny obrót śruby powoduje przesunięcie nakrętki o wartość skoku gwintu (h).
Ruch mechanizmu odniesiony do jednostki czasu np. min
Prędkość ruchu prostoliniowego( posuw) \(\displaystyle{ v _{p}}\)[mm/min] -czyli przesunięcie wyrażone w mm odniesione do jednostki czasu np. minuty możemy obliczyć:
\(\displaystyle{ v _{p} =n \cdot h}\), mm/min
Gdzie:
\(\displaystyle{ n-}\)- ilość obrotów na minutę, obr/min
\(\displaystyle{ h}\)- skok gwintu śruby lub nakrętki, mm
.....................................................................
/Śruba \(\displaystyle{ Tr 30 x10 }\) , ma skok \(\displaystyle{ h=10 mm}\)/
.............................................
....................................................................................................................................
Jeden pełny obrót śruby powoduje przesunięcie nakrętki o wartość skoku gwintu (h).
Ruch mechanizmu odniesiony do jednostki czasu np. min
Prędkość ruchu prostoliniowego( posuw) \(\displaystyle{ v _{p}}\)[mm/min] -czyli przesunięcie wyrażone w mm odniesione do jednostki czasu np. minuty możemy obliczyć:
\(\displaystyle{ v _{p} =n \cdot h}\), mm/min
Gdzie:
\(\displaystyle{ n-}\)- ilość obrotów na minutę, obr/min
\(\displaystyle{ h}\)- skok gwintu śruby lub nakrętki, mm
.....................................................................
/Śruba \(\displaystyle{ Tr 30 x10 }\) , ma skok \(\displaystyle{ h=10 mm}\)/
.............................................