PKM konstrukcja nitowana
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 21 sie 2017, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 2 razy
PKM konstrukcja nitowana
Potrafi ktoś rozwiązać to zadanie, ewentualnie naprowadzic na rozwiązanie lub podać od czego zacząć?
Koło łancuchowe jest połączone z piastą 6 nitami, wyznaczyć średnice nitów d, jeżeli koło jest obciążone zmiennym momentem obrotowym, o przebiegu jednostronnym, a jego wartość maksymalna wynosi \(\displaystyle{ M = 5000 Nm }\) . Koło łancuchowe i piasta są wykonane ze stali CSSR.
Koło łancuchowe jest połączone z piastą 6 nitami, wyznaczyć średnice nitów d, jeżeli koło jest obciążone zmiennym momentem obrotowym, o przebiegu jednostronnym, a jego wartość maksymalna wynosi \(\displaystyle{ M = 5000 Nm }\) . Koło łancuchowe i piasta są wykonane ze stali CSSR.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
To jest zadanie żywcem wzięte z książki "Podstawy konstrukcji maszyn. Tom 1" Skocia. Tylko moment inny. Rozwiązanie wygląda następująco:
- siła obwodowa obciążająca nity to:
\(\displaystyle{ F=\frac{2 M_{max}}{D}}\)
gdzie \(\displaystyle{ D }\) oznacza średnicę nitu
- na 1 nit przypada siła:
\(\displaystyle{ F_{1}=\frac{F}{n}}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba nitów
- wymaganą średnicę należy wyznaczyć z warunku na ścinanie:
\(\displaystyle{ d \ge \sqrt{\frac{4 F_{1}}{\pi m k_{tn} }}}\)
gdzIe \(\displaystyle{ m}\) - liczba ścinanych przekrojów nitowych (tu \(\displaystyle{ m=1}\), ponieważ nity są jednocięte), \(\displaystyle{ k_{tn}}\) - dopuszczalne naprężenie na ścinanie dla nitów wykonanych z danej stali przenoszących obciążenie zmienne jednostronne
- siła obwodowa obciążająca nity to:
\(\displaystyle{ F=\frac{2 M_{max}}{D}}\)
gdzie \(\displaystyle{ D }\) oznacza średnicę nitu
- na 1 nit przypada siła:
\(\displaystyle{ F_{1}=\frac{F}{n}}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba nitów
- wymaganą średnicę należy wyznaczyć z warunku na ścinanie:
\(\displaystyle{ d \ge \sqrt{\frac{4 F_{1}}{\pi m k_{tn} }}}\)
gdzIe \(\displaystyle{ m}\) - liczba ścinanych przekrojów nitowych (tu \(\displaystyle{ m=1}\), ponieważ nity są jednocięte), \(\displaystyle{ k_{tn}}\) - dopuszczalne naprężenie na ścinanie dla nitów wykonanych z danej stali przenoszących obciążenie zmienne jednostronne
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
"gdzie D oznacza średnicę nitu"
Drobne przejęzyczenie.
D jest tu średnicą podziałową okręgu na którym rozmieszczono nity.
"Latex" nie działa, stąd taki napis.
Drobne przejęzyczenie.
D jest tu średnicą podziałową okręgu na którym rozmieszczono nity.
"Latex" nie działa, stąd taki napis.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
"gdzie \(\displaystyle{ D}\) oznacza średnicę nitu"
Drobne przejęzyczenie.
\(\displaystyle{ D}\) jest tu średnicą podziałową okręgu na którym rozmieszczono nity.
Drobne przejęzyczenie.
\(\displaystyle{ D}\) jest tu średnicą podziałową okręgu na którym rozmieszczono nity.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Faktycznie, cytując wspomnianą książkę: "średnica trzpienia nitu; w nitach zamykanych na gorąco przyjmuje się, że jest ona równa średnicy otworu nitowego".
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Jak już taka uwaga napisana to wypada uzasadnić powód jej napisania.
A zamykanych na zimno?
A zamykanych na zimno?
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Najwyraźniej podręczniki do PKM sugerują, że tylko nitowanie na gorąco zapewnia taką szczelność połączenia, że do obliczeń można przyjmować średnicę nitu po spęczeniu równą średnicy otworu. Niestety nie ma tam mowy o tym jaka jest różnica w przypadku nitowania na zimno.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
W tym połączeniu szczelność nie jest wymagana.
Nit zamykany na zimno wypełnia szczelnie otwór, nit zamykany na gorąco wypełnia też, ale jak jest gorący. Ochłodzony kurczy się "w każdą stronę" zatem i zmniejsza się średnica, tu powstaje luż, mały bo mały, ale luz. Za to silnie ściska łączone elementy. Stąd prosta w sposobie ale konieczna kontrola stanu naprężeń wzdłuż osi trzona. Więcej w Wykładach elementów maszyn, Połączenia, W. Moszyńskiego.
Nit zamykany na zimno wypełnia szczelnie otwór, nit zamykany na gorąco wypełnia też, ale jak jest gorący. Ochłodzony kurczy się "w każdą stronę" zatem i zmniejsza się średnica, tu powstaje luż, mały bo mały, ale luz. Za to silnie ściska łączone elementy. Stąd prosta w sposobie ale konieczna kontrola stanu naprężeń wzdłuż osi trzona. Więcej w Wykładach elementów maszyn, Połączenia, W. Moszyńskiego.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2428
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Połączenie nitowe obciążone momentem skręcjąjącym - \(\displaystyle{ Mo}\)
1.Nity w połączeniu obliczamy z warunku wytrz. na ścinanie :
\(\displaystyle{ \tau= \frac{F}{m \cdot n \cdot S _{n} } \le k _{nt} }\), (1)
Gdzie
\(\displaystyle{ F}\)- siła (obwodowa) obciążająca wszystkie nity,
\(\displaystyle{ m=1}\)- liczba przekrojów ścinanych w jednym nicie,
\(\displaystyle{ n=7}\)- liczba nitów w połączeniu
\(\displaystyle{ S _{n} = \frac{ \pi d _{n} ^{2} }{4} }\)- pole przekroju ścinanego nitu
\(\displaystyle{ k _{nt} }\)- umowne dopuszczalne naprężenie dla materiału nita
2. Z warunku (1) obliczamy średnicę \(\displaystyle{ _{dn} }\) nitu
\(\displaystyle{ S \ge \frac{F}{m \cdot n \cdot k _{nt} } }\),
\(\displaystyle{ d _{n} \ge \sqrt \frac{4F}{ \pi \cdot m \cdot n \cdot k _{nt} } {} }\), (3)
Uwaga!
Przyjmujemy znormalizowaną średnicę, wg.PN/ M...
.............................................................................
3. Nieznaną siłę obwodową \(\displaystyle{ F}\) powodującą ścinanie nitów wyznaczymy z podanej wartości momentu obrotowego \(\displaystyle{ M _{o} }\)
\(\displaystyle{ M _{o} =F \cdot \frac{D}{2} }\),(4),
Po przekształceniu siła;
\(\displaystyle{ F= \frac{2M _{o} }{D} }\), (5)
\(\displaystyle{ D}\)- średnica podziałowa rozmieszczenia nitów
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Czy już nie obowiązuje sprawdzenie spełnienia warunku docisku nitów do otworów w łączonych blachach?
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
W książce tego nie uwzględniają, ale rzeczywiście warto podać wzór do sprawdzania nitów na docisk:
\(\displaystyle{ p=\frac{Q}{ngd} \le k_{d}^{'}}\)
\(\displaystyle{ Q/n}\) - obciążenie przypadające na 1 nit, \(\displaystyle{ gd}\) - rzut obciążonej powierzchni otworu o średnicy \(\displaystyle{ d}\) przy grubości blach \(\displaystyle{ g}\), \(\displaystyle{ k_{d}^{'}}\) - dopuszczalny docisk
\(\displaystyle{ p=\frac{Q}{ngd} \le k_{d}^{'}}\)
\(\displaystyle{ Q/n}\) - obciążenie przypadające na 1 nit, \(\displaystyle{ gd}\) - rzut obciążonej powierzchni otworu o średnicy \(\displaystyle{ d}\) przy grubości blach \(\displaystyle{ g}\), \(\displaystyle{ k_{d}^{'}}\) - dopuszczalny docisk
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Do StudentIB
Nie przypuszczam by autorzy w takiej pozycji książkowej opuścli ten warunek.
Czy mogę prosić (np. na "prywatne wiadomości") o tekst zadania które Pan przywołał z tej książki?
Może by fotografia.
Nie przypuszczam by autorzy w takiej pozycji książkowej opuścli ten warunek.
Czy mogę prosić (np. na "prywatne wiadomości") o tekst zadania które Pan przywołał z tej książki?
Może by fotografia.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
Właśnie wysłałem Panu zdjęcia z książki w prywatnej wiadomości.
Na końcu zadania jest dopisek: Należy przypomnieć, że dla nitów o średnicy \(\displaystyle{ d_{n} < 1,6g}\) sprawdzanie wytrzymałości złącza na naciski powierzchniowe nie jest konieczne, ponieważ decydujący jest tu warunek wytrzymałościowy na ścinanie.
Na końcu zadania jest dopisek: Należy przypomnieć, że dla nitów o średnicy \(\displaystyle{ d_{n} < 1,6g}\) sprawdzanie wytrzymałości złącza na naciski powierzchniowe nie jest konieczne, ponieważ decydujący jest tu warunek wytrzymałościowy na ścinanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: PKM konstrukcja nitowana
I to zdanie mówi o sprawdzeniu i spełnieniu warunku wytrzymałości na docisk nita w otworze dla tego zadania (dla podanych grubości elementów łączonych).
Podając rozwiązanie w liczbach ogólnych takiego sprawdzenia trudno dokonać. Dla tego podaje się wzory na obliczanie średnicy nita z obu waruków o czym zawsze należy pamiętać.
Podając rozwiązanie w liczbach ogólnych takiego sprawdzenia trudno dokonać. Dla tego podaje się wzory na obliczanie średnicy nita z obu waruków o czym zawsze należy pamiętać.