Witam, mam problem z takim zadaniem (nie miałem jeszcze tych zagadnień na studiach), a muszę je rozwiązać.
1) Wyznaczyć częstość kołową drgań własnych układu prętowego z jedną masą skupioną.
\(\displaystyle{ m = 90 kg; EI=7 kN m^{2}}\)
2) Dla przypadku dziłania na układ obciążenia harmonicznego zmiennego \(\displaystyle{ P(t)=P\sin (pt)}\) określić amplitudę przemieszczenia masy i sporządzić wykres ekstremalnych, dynamicznych momentów zginających, które wywołane zostaną w czasie drgań wymuszonych danym obciążeniem.
\(\displaystyle{ P=130kN; p=80 \frac{rad}{s}}\)
Schemat:
Niestety w obecnej chwili nie dysponuje żadnym dostępem do literatury, posiłkuję się jedynie zasobami z internetu.
W załączeniu zadanie i jakaś notatka, którą znalazłem w internecie.
[ciach]
We wspomnianej notatce jest podany przykład belki, a ja mam do rozwiązania na ramie i z tym pytanie czy jakoś tą masę rozpatrywać w dwóch kierunkach czy normalnie tylko po osi pionowej?
Z góry dziękuję za pomoc
Dynamika, drgania własne, mechanika budowli.
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków
- Podziękował: 1 raz
Dynamika, drgania własne, mechanika budowli.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2018, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.