Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: endriu86 »

Witam, proszę o pomoc w wyznaczeniu reakcji i równań równowagi dla danej ramy płaskiej (

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/2wr0JXR
). Wielokrotnie próbowałem to zrobić, ale zawsze późniejsze sprawdzenie sumy momentów nie zerowało się, co było pewnie spowodowane złym wyznaczeniem reakcji, dlatego proszę o pomoc.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: kruszewski »

Źle ułożone równania.
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: endriu86 »

A czy mógłbyś mi je poprawnie rozpisać?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: kruszewski »

Wcześniej muszę je zobaczyć.
Na gotowca nie ma co liczyć.
Zadanie bardzo podobne:
306427.htm#p4966655
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: endriu86 »

\(\displaystyle{ \sum{M}=-13 \cdot 3,75-20,13 \cdot 3,75+ V_{G} \cdot 3,75=0}\) -> suma momentów względem prawej strony przegubu i z tego wyliczam \(\displaystyle{ V_{G}=33,13kN}\)
następnie \(\displaystyle{ \sum{ M_{A} }= V_{G} \cdot 8,95-20,13 \cdot 8,95-13 \cdot 8,95+20+36,9 \cdot 1,75+ M_{A}=0}\) (A przyjąłem w utwierdzeniu) i z tego mi wychodzi \(\displaystyle{ M_{A}=-84,575 \frac{kN}{m}}\) później \(\displaystyle{ \sum{x}=36,9-13+ H_{A}=0}\) i z tego \(\displaystyle{ H_{A}=-23,9kN}\) dalej \(\displaystyle{ \sum{y}= V_{A}- H_{1}- V_{G}=0}\) (G przyjąłęm w podporze przesuwnej) i \(\displaystyle{ V_{A}=50,26kN}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: kruszewski »

Przepraszam Kolegę, ale nie mam "czasu i zdrowia" na zgadywanie co, gdzie i czym jest.
Iloczyn siły \(\displaystyle{ P=13}\) i długości \(\displaystyle{ c=3,75}\)
\(\displaystyle{ \sum{M}=-13 \cdot 3,75-20,13 \cdot 3,75+ V_{G} \cdot 3,75=0}\)
sugeruje moment tej siły względem bieguna. Gdzie jest ten biegun?

Rada praktyczna. Proszę wykonać szkic do obliczeń. Oznaczyć punkty, określić wymiary geometryczne punktów przyłożenia sił i momentu, zaznaczyć odpowiednie ramiona sił i podać ich długości i najpierw rozwiązać zadanie na liczbach ogólnych (na literach) a do rozwiązań podstawiać watrości liczbowe tych "liter".
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: endriu86 »

Ok, tak więc to rysunek do obliczeń (

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/d3SKFzU
), a wspomniana \(\displaystyle{ \sum{M}}\) jest rozpisana względem prawej strony przegubu znajdującego się na poziomej części ramy (biała kropka)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: kruszewski »

Zatem:
\(\displaystyle{ \Sigma M_{bialej,kropki} = 0= P \cdot 0 + V_G \cdot c - \left( 2,2 \cdot (e+f) \right) \cdot c}\)
nieprawdaż?
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: endriu86 »

Tak, racja. A odnośnie \(\displaystyle{ \sum{M_{A}}}\) , dobrze zapisałem równanie czy też jest jakiś błąd?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rama płaska - wyznaczanie reakcji i równań równowagi

Post autor: kruszewski »

Pyta Pan oto równanie:
\(\displaystyle{ \sum{ M_{A} }= V_{G} \cdot 8,95-20,13 \cdot 8,95-13 \cdot 8,95+20+36,9 \cdot 1,75+ M_{A}=0}\) ?
Nie, nie jest poprawne.
Proszę zauważyć równoważenie się wzajemnych oddziaływań lewej cęści na prawą, ale i prawej na lewą.
Jaką siłą /momentem działa przez przegub prawa strona ustroju a lewą część?
Odpowiedź na to pytanie znajdzie się po rozwiązaniu "prawej części" z równań jej równowagi.

Czy nie zauważa Pan, że reakcja \(\displaystyle{ V_G}\) (ta w podporze prawej) "powoduje obrót" prawej części względem osi sworznia przegubu a nie wywołuje momentu bo brak tam jest tarcia? Podobnie obciążenie pionowe ciągłe \(\displaystyle{ h}\) ? Co prawda one w tym przypadku się znoszą, ale żeby działania się znosiły jadno musi wystąpić a drugie jemu się przeciwstawić.
ODPOWIEDZ