Belki - metoda wykreślna

johner07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2021, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Belki - metoda wykreślna

Post autor: johner07 »

Dobry wieczór,
od dłuższego czasu próbuję zrozumieć wykreślną metodę rozwiązywanie belek i za nic nie wiem jak się za to zabrać. Nie wiem, które linie ze sobą połączyć, ani gdzie powinny być umiejscowione wektory Ra i Rb (nie miałam jeszcze do czynienia z wielobokiem sznurowym). Jedyne co udało mi się zrobić, to poglądowy wielobok sił, który ma kształt trapezu równoramiennego (proszę o potwierdzenie, czy właśnie tak powinien wyglądać). Oczywiście \(\displaystyle{ R_a=R_b=10kN}\), aczkolwiek nie mam pojęcia w jaki sposób odczytać te wartości z metody wykreślnej.
Bardzo proszę o bardzo proste naprowadzenie co i jak.
Zadanie:

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/HKzXkGy

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 lis 2021, o 13:33 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Belki - metoda wykreślna

Post autor: siwymech »

Zagadnienie dotyczy statyki. Równowaga -dowolnego płaskiego układ sił równoległych.
Należy wykorzystać wiadomości i umiejętności związane z wykreślnymi warunkami równowagi tego układu sił:
zamkniety wielobok sił i zamknięty wielobok sznurowy.
1.Prace rozpocząć od narysowania w przyjętej skali długości belkę oraz w skali sił dane siły czynne \(\displaystyle{ F _{1}=F _{2} }\) ?
..........................................
P.S.
Zapytam.
Podane są wartości sił czynnych \(\displaystyle{ F _{1}= F _{2}, }\) czy sił biernych- reakcji \(\displaystyle{ R _{A} , R _{B} ? }\)
johner07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2021, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Belki - metoda wykreślna

Post autor: johner07 »

Przepraszam, nie podałem wartości sił, a ostateczny wynik reakcji w podporach. \(\displaystyle{ F_1=F_2=10 kN}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2021, o 12:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Belki - metoda wykreślna

Post autor: siwymech »

Jeżeli dobrze zrozumiałem podano siły czynne- obciążające belkę, które mają wartości \(\displaystyle{ F _{1} =F _{2} =10\quad kN}\)
Przydatne do sprawdzenia m.wykreślnej:
Ze względu na symetryczne obciążenie belki łatwo wywnioskować, że siły reakcji w punktach A i B muszą siły czynne zrównoważyć. Zatem wartości reakcji wynoszą
\(\displaystyle{ R _{A} =R _{B} =10\quad kN}\)
{ Kierunek reakcji pionowy, zwrot przeciwny do sił czynnych}
Łatwo to sprawdzić wypisując równanie równowagi sumy rzutów sił na oś y:
\(\displaystyle{ R _{A}+R _{B}- F _{1}-F _{2}=0}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
............................................................
Metoda wykreślna oparta na zamkniętym wieloboku sił i zamkniętym wieloboku sznurowym
1. Przyjąć skalę sił i skalę długości belki . Narysować belkę i obciążenie w przyjętej skali
2. Narysować zamknięty wielobok sił w przyjętej skali
3. Narysować wielobok sznurowy
4.Zamknąć wielobok sznurowy odcinkiem tkzw zamykającą (z). Przedłużamy skrajne boki wieloboku do przecięcia z kierunkami reakcji.
5. Na wieloboku sił, z przyjętego bieguna na rysujemy promień "z" równoległy do zamykającej, która dzieli wypadkową \(\displaystyle{ R}\) na dwie szukane reakcje.
6.Mierzymy długości odcinków i mnożymy przez przyjętą skalę otrzymując rzeczywiste wartości reakcji.


Graficzne wyznaczenie reakcji w belce. Płaski układ sił równoległych

Kod: Zaznacz cały

https://images90.fotosik.pl/555/ca17e9e8d58f6ef5med.jpg
ODPOWIEDZ