linia ugięcia belki 2

marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

linia ugięcia belki 2

Post autor: marej »

Witam,
zadanie z podręcznika wraz z rozwiązaniem.

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/wpMHh1W/9.jpg

Wykres momentów dla belki rzeczywistej przedstawia rys.b) . Przegub w punkcie B belki wtórnej dzieli ją na dwie części:AB i BC rys.c)
Z sumy momentów dla belki fikcyjnej względem punktu A mamy rys.d)
\(\displaystyle{ \overline{R_{B}}\cdot a-\Phi_{1}\cdot \frac{2}{3}\cdot a \\
\Phi_{1}=\frac{1}{2}\cdot M_{0}a \\
\overline{R_{B}}=\frac{1}{3}\cdot M_{0}a \\ }\)

Wartość momentu fikcyjnego w pkt. C
\(\displaystyle{
\overline{M_{c}}=-\overline{R_{B}}b-\Phi_{2}\cdot \frac{b}{2} \\
\Phi_{2}=M_{0}b \\
\overline{M_{c}}=-\frac{1}{3}\cdot M_{0}ab-M_{0}b\frac{B}{2}=-M_{0}b\cdot (\frac{a}{3}+\frac{b}{2}) \\
}\)

Stąd ugięcie swobodnego końca belki wynosi
\(\displaystyle{ y_{c}=\frac{\overline{M_{c}}}{EI}=-\frac{M_{0}b \cdot (2a+3b)}{6EI} }\)
Interesuje mnie dlaczego moment Mc jest skierowany przeciwnie do ruchów wskazówek zegara skoro intuicyjnie powinien działać zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przeciwdziałać momentom od sił. Przez co strzałka ugięcia byłaby dodatnia.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: linia ugięcia belki 2

Post autor: StudentIB »

To z książki "Wytrzymałość materiałów tom 1" Siemieniec, Wolny ? Pamiętam, że było tam trochę błędów w rozwiązaniach zadań. Tutaj ugięcie powinno wyjść na minusie, bo oś \(\displaystyle{ y}\) na pewno jest skierowana w dół (chociaż nie zostało to zaznaczone). Więc ten moment fikcyjny też musi być ujemny.
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Re: linia ugięcia belki 2

Post autor: marej »

Tak z książki Siemieniec, Wolny. Książka zawiera mnóstwo błędów od literówek po błędy w obliczeniach. Strzałka ugięcia na pewno powinna być ujemna tylko jak poprawnie dojść do tego obliczeniami?
ODPOWIEDZ