linia ugięcia belki

marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

linia ugięcia belki

Post autor: marej »

Witam,
mam problem ze zrozumieniem zadania z książki.
Wyznaczyć metodą obciążeń wtórnych ugięcie swobodnego końca belki wspornikowej jak na rysunku.

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/7z0shCX/8.jpg

Rozwiązanie z książki.
Wykres momentów gnących rys.b), którego pole wynosi.

\(\displaystyle{ \Phi=\frac{1}{3}\cdot\frac{l}{2}\cdot\frac{ql^2}{8}=\frac{ql^3}{48}
}\)

Natomiast moment wtórny w przekroju B
\(\displaystyle{ \overline{M}_{B}=\Phi\cdot(\frac{3}{4}\cdot\frac{l}{2}+\frac{l}{2})=\frac{ql^3}{48}\cdot(\frac{3}{8}\cdot l+\frac{l}{2})=\frac{7}{384}\cdot ql^4
}\)

oraz strzałka ugięcia
\(\displaystyle{ f_{B}=\frac{\overline{M}_{B}}{EI}=\frac{7}{384}\cdot\frac{ql^4}{EI}
}\)

Dlaczego w rozwiązaniu moment gnący jest dodatni? skoro zgodnie ze znakowaniem momentów gnących powinien być ujemny? czy nie powinno być
\(\displaystyle{ \overline{M}_{B}=- \Phi\cdot(\frac{3}{4}\cdot\frac{l}{2}+\frac{l}{2})=-\frac{ql^3}{48}\cdot(\frac{3}{8}\cdot l+\frac{l}{2})=-\frac{7}{384}\cdot ql^4
}\)

Tylko wtedy strzałka ugięcia wyjdzie ujemna, a zwrot osi y jest w "dół", a belka intuicyjnie ugnie się w dół.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: linia ugięcia belki

Post autor: StudentIB »

Z jakiej książki jest to zadanie ?

Prawidłowy wzór na ugięcie końca takiej belki to \(\displaystyle{ f_{max}=\frac{q \cdot 0.125 \cdot L^{3}}{24 \cdot EI} \cdot 3.5 \cdot L}\)
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Re: linia ugięcia belki

Post autor: marej »

Z książki Siemieniec, Wolny "wytrzymałość materiałów". Wyszło Ci tyle ile w książce. Mógłbyś przedstawić stosowne obliczenia i powiedzieć co jest nie tak w moim rozumowaniu?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: linia ugięcia belki

Post autor: kruszewski »

Proszę pamiętać, że wg umowy, ugięcie belki "wypukłością ku dołowi jest dodatnie". Stąd zwrot osi \(\displaystyle{ y}\) ku dołowi jest dodatni.
Oczywista, można napisać równanie linii ugięcia tej belki bez posługiwania się "momentami wtórnymi" obciążenia belki.
Łatwo zauważyć ustawiając równanie momentów względem podpory \(\displaystyle{ B}\) , że \(\displaystyle{ a \cdot R_A - M_o = 0}\) a reakcja \(\displaystyle{ R_A }\) ma zwrot ku górze i to. że \(\displaystyle{ \vec{ R_A} + \vec{R_B} = 0}\) a stąd \(\displaystyle{ R_A = - R_B}\) są równe co do modułu i przeciwnie zwrócone.
Proszę zauważyć, że podpora \(\displaystyle{ A}\) jest podporą jest stałą przegubową, zaś \(\displaystyle{ B}\) przesuwną, co wynika ze zwrotów reakcji w tych podporach.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: linia ugięcia belki

Post autor: StudentIB »

To co ja podałem to jest gotowy wzór z książki "Wzory, wykresy i tablice wytrzymałościowe" Niezgodzińskich po podstawieniu danych z zadania.
ODPOWIEDZ