Macierz sztywności

Euklides_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 31 sty 2021, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Macierz sztywności

Post autor: Euklides_PL »

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakich kierunków oraz rodzaju (czy są jest to sztywność liniowa czy kątowa) sztywności dotyczą poszczególne symbole- indeksy

Kod: Zaznacz cały

https://www.szybkiplik.pl/dXVsnShjXw


Jeśli z literę L oznaczymy sobie jako Lambda a d-delta
to chciałbym się dowiedzieć co oznacza
\(\displaystyle{ \lambda xa }\)
\(\displaystyle{ \lambda xc }\)
\(\displaystyle{ \lambda zb }\)
\(\displaystyle{ \lambda cb }\)
\(\displaystyle{ \lambda cy }\)
\(\displaystyle{ \lambda ca }\)
\(\displaystyle{ \lambda ac }\)
\(\displaystyle{ \lambda cz }\) itd

.Są to sztywności liniowe czy kątowe ? Które są które ?
mam rozumieć ze \(\displaystyle{ \lambda bb }\) jest to sztywność kątowa odnosząca się do momentu siły (\(\displaystyle{ \lambda bb }\) =\(\displaystyle{ \triangle }\)Fz x Lx/ \(\displaystyle{ \triangle }\)B str 293) ?


na stronie 294
"The complete description of the press ram under load requires a
description of the linear displacements of the point O, using Ax, Ay and Az along the X, Y
and Z axis and a description of the angular displacements about these axes using AA, AB and
AC. The vector"

z tego by wynikało indeksy A B C odnoszą się do osi X Y Z

druga sprawa

Kod: Zaznacz cały

https://www.szybkiplik.pl/X2cSdNLcuq


co oznacza
\(\displaystyle{ \lambda xa}\)
\(\displaystyle{ \lambda xc }\)
\(\displaystyle{ \lambda zb }\)
\(\displaystyle{ \lambda cb}\)
\(\displaystyle{ \lambda cy }\)
\(\displaystyle{ \lambda ca }\)
\(\displaystyle{ \lambda ac }\)
itd z tym że w tym przypadku A, B, C mogą odnosić się do elementów układu ,
": A – 10 MN load cell, B – a test specimen to achieve a dynamic test and C–E – a cardan anvil to ensure pure vertical load (Fig. 2(a))." str 37
Ostatnio zmieniony 20 mar 2021, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Macierz sztywności

Post autor: kruszewski »

Proponuję polskie podręczniki i nie będie Pan mieć problemów językowych, w nazewnictwie i tp.
Alternatywnie, perfekcyjnie opanować język angielski.
Euklides_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 31 sty 2021, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Macierz sztywności

Post autor: Euklides_PL »

\(\displaystyle{ \lambda AY }\) od \(\displaystyle{ \lambda AA}\) ?
lub czym się różni \(\displaystyle{ \lambda AY }\) od \(\displaystyle{ \lambda AB}\) ?

\(\displaystyle{ \lambda }\) jak rozumiem oznacza przemieszczenie kątowe którego obrót jest oś A , spowodowane siłą Y ?

natomiast \(\displaystyle{ \lambda AB}\) oznacza obrót którego osią obrotu jest oś A (zakładam że A=X, B=Y, C=Z) obrót ten jest spowodowany momentem B ? Jak moment B może spowodować obrót wzdłuż osi A ?, trochę się to kłóci.

Czy w której ż polskiej literatury jest przedstawiona macierz sztywności w takiej postaci ? Chętnie poczytałbym coś w naszym języku na dokładnie ten temat.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Macierz sztywności

Post autor: kruszewski »

Pytanie najpewniej dotyczy sztywności skrętnej. Zatem poszukiwałbym (samodzielnie) pod tym hasłem.
Euklides_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 31 sty 2021, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Macierz sztywności

Post autor: Euklides_PL »

Prościej będzie powiedzieć jaka jest różnica między Layi Lab (L- lambda) wtedy wydedukuje reszte.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7910
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1670 razy

Re: Macierz sztywności

Post autor: janusz47 »

Zamieszczone w artykułach postaci macierzy elastyczności i sztywności wynikają ze skrótowo przedstawionej numerycznej metody elementów skończonych.

Proszę zapoznać się z tą metodą.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Macierz sztywności

Post autor: StudentIB »

Jeśli chodzi o polską literaturę do tego tematu to proponuję następujące książki:
- „Prasy mechaniczne. Konstrukcja, eksploatacja i modernizacja” Golatowski
- „Mechanika młotów i pras mechanicznych” Chodnikiewicz (akurat autor tego pierwszego artykułu)
- „Prasy śrubowe” Boczarow
ODPOWIEDZ