linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Dzień dobry,
Poszukuję tropu jak rozwiązać zadanie z połączenia kołnierzowego. Jak wyznaczyć wartość Ci czyli położenie osi obojętnej zaznaczonej czerwonym kółkiem ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Tu jest kluczowy szkic
Poszukuję tropu jak rozwiązać zadanie z połączenia kołnierzowego. Jak wyznaczyć wartość Ci czyli położenie osi obojętnej zaznaczonej czerwonym kółkiem ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Tu jest kluczowy szkic
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Wstaw ten szkic jakoś inaczej bo tu się nie da wejść bez proszenia o dostęp do pliku na dysku. Użyj może jakiegoś serwisu hostingowego jak imgur.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Potrzebowałbym więcej informacji żeby pomóc. Przede wszystkim jaki to przedmiot (PKM-y czy coś bardziej specjalistycznego), czy prowadzący podał jakąś literaturę lub normy, z których można skorzystać i jak to złącze kołnierzowe pracuje (jak jest obciążone itd.).
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
To nie jest przedmiot tylko zabawa i wprawki. Do tej pory korzystałam z mark w asme ale teraz mam ambicję zrobić to na piechotę.
To jest część algorytmu obliczenia z WUDT-UC WO-O/19. Wyznaczenie wskaźnika wytrzymałości szyjki kołnierza to na razie jest bariera.
\(\displaystyle{ W = F ⋅ e + B_{z} ⋅ r_{si} g_{si} − g + B_{2z} ⋅ r_{si} ⋅ g_{si} ⋅C_i }\)
Z resztą chyba sobie dam radę.
To jest część algorytmu obliczenia z WUDT-UC WO-O/19. Wyznaczenie wskaźnika wytrzymałości szyjki kołnierza to na razie jest bariera.
\(\displaystyle{ W = F ⋅ e + B_{z} ⋅ r_{si} g_{si} − g + B_{2z} ⋅ r_{si} ⋅ g_{si} ⋅C_i }\)
Z resztą chyba sobie dam radę.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 07:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Charakterystyki przekrojowe (w tym moment bezwładności czy wskaźnik wytrzymałości na zginanie) można też policzyć numerycznie. Dla bardziej skomplikowanych przekrojów myślę, że jest to najlepszy sposób. W tym celu można wykorzystać ten darmowy kod Pythona:
Ale da się to też zrobić np. w programie Abaqus (można skorzystać z wersji studenckiej, do tego powinna wystarczyć).
Kod: Zaznacz cały
https://github.com/robbievanleeuwen/section-properties
Ale da się to też zrobić np. w programie Abaqus (można skorzystać z wersji studenckiej, do tego powinna wystarczyć).
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Zrobiłem sobie szkic tego przekroju i wyszły mi takie wyniki. Trochę dziwne te nazwy.
Czy centroid względy \(\displaystyle{ X = 24.01, Y = 25.26}\) to jest po prostu środek masy ?
Czy jeśli mam objaśnienie, że "Wskaźnik wytrzymałościowy szyjki kołnierza można również obliczać ze wzoru:
( ) \(\displaystyle{ W =F ⋅ e + B_z ⋅ r_{si} g_{si} − g + B_{2z} ⋅ r_{si} ⋅ g_{si} ⋅C_i}\) ", to czy \(\displaystyle{ C_i}\) jest tym \(\displaystyle{ Y = 25,26 mm}\) ?
Czy centroid względy \(\displaystyle{ X = 24.01, Y = 25.26}\) to jest po prostu środek masy ?
Czy jeśli mam objaśnienie, że "Wskaźnik wytrzymałościowy szyjki kołnierza można również obliczać ze wzoru:
( ) \(\displaystyle{ W =F ⋅ e + B_z ⋅ r_{si} g_{si} − g + B_{2z} ⋅ r_{si} ⋅ g_{si} ⋅C_i}\) ", to czy \(\displaystyle{ C_i}\) jest tym \(\displaystyle{ Y = 25,26 mm}\) ?
Kod: Zaznacz cały
https://imgur.com/Ey4Es8x
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 07:53 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Tak, SolidWorks najpierw wyświetla pole przekroju, potem położenie środka ciężkości i wreszcie momenty bezwładności. Inne programy mogą dodatkowo wyznaczyć \(\displaystyle{ W_{z}}\).
To zależy gdzie umieścisz początek układu współrzędnych. Na tym rysunku z wymiarami nie wiadomo gdzie on się znajduje. Ani gdzie tam jest zaznaczony środek ciężkości.
To zależy gdzie umieścisz początek układu współrzędnych. Na tym rysunku z wymiarami nie wiadomo gdzie on się znajduje. Ani gdzie tam jest zaznaczony środek ciężkości.
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Punkt początkowy jest zaznaczony na czerwono.
\(\displaystyle{ e_{maks}}\): odległość od osi obojętnej przechodzącej przez środek ciężkości przekroju najdalszego elementu należącego do przekroju
Jeśli tak to czy: \(\displaystyle{ W_z = M_y / e_{max} = 117 293 / 23,49 = 4993 mm^3}\) ?
\(\displaystyle{ e_{maks}}\): odległość od osi obojętnej przechodzącej przez środek ciężkości przekroju najdalszego elementu należącego do przekroju
Jeśli tak to czy: \(\displaystyle{ W_z = M_y / e_{max} = 117 293 / 23,49 = 4993 mm^3}\) ?
Kod: Zaznacz cały
https://imgur.com/F3KcFsA
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 07:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
O wskaźniku wytrzymałości względem której osi mówicie?
Czy nie jest to zadanie na obliczanie momentu bezwładności i wskaźnika wytrzymałości figury złożonej z innych prostych figur względem centralnych osi bezwładności tej złożonej?
Czy nie jest to zadanie na obliczanie momentu bezwładności i wskaźnika wytrzymałości figury złożonej z innych prostych figur względem centralnych osi bezwładności tej złożonej?
Re: linia obojętna przekroju szyjki kołnierza
Dziękuję. Dobre pytanie. Tak też jest w istocie. Zastanawiam się jedynie czy dobrze policzyłem.
Kołnierz się gnie poziomie od skręcania śrubami, tak jak na szkicu poniżej.
Czy jest tak:
\(\displaystyle{ e_{\max}=47,5- 24,01= 23,49\, mm\\
W_z = \frac{M_y}{e_{\max}} = \frac{117293 }{ 23,49} = 4993\, mm^3}\)
Czy tak ?
\(\displaystyle{ e_{\max} = 38-25,26=12,74\, mm\\
W_z = \frac{M_y}{e_{\max}} = \frac{39316 }{ 12,74} = 3086\, mm^3}\)
Dodano po 26 minutach 43 sekundach:
To jest lepszy szkic.
Dodano po 1 godzinie 15 minutach 11 sekundach:
Tak sobie myślę, że wybrałem z solid worksa chyba złe momenty bezwładności. Wskaźnik wytrzymałości przekroju na zginanie to iloraz geometrycznego momentu bezwładności względem osi obojętnej i odległości skrajnego włókna przekroju od tej osi, a ja wybrałem względem obu osi początku układu współrzędnych.
Kołnierz się gnie poziomie od skręcania śrubami, tak jak na szkicu poniżej.
Czy jest tak:
\(\displaystyle{ e_{\max}=47,5- 24,01= 23,49\, mm\\
W_z = \frac{M_y}{e_{\max}} = \frac{117293 }{ 23,49} = 4993\, mm^3}\)
Czy tak ?
\(\displaystyle{ e_{\max} = 38-25,26=12,74\, mm\\
W_z = \frac{M_y}{e_{\max}} = \frac{39316 }{ 12,74} = 3086\, mm^3}\)
Kod: Zaznacz cały
https://imgur.com/xt5EGIC
Dodano po 26 minutach 43 sekundach:
To jest lepszy szkic.
Kod: Zaznacz cały
https://imgur.com/WPE95zS
Dodano po 1 godzinie 15 minutach 11 sekundach:
Tak sobie myślę, że wybrałem z solid worksa chyba złe momenty bezwładności. Wskaźnik wytrzymałości przekroju na zginanie to iloraz geometrycznego momentu bezwładności względem osi obojętnej i odległości skrajnego włókna przekroju od tej osi, a ja wybrałem względem obu osi początku układu współrzędnych.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 09:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.