Sprawdź na wyboczenie pręt stalowy

wszym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2021, o 14:21
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Sprawdź na wyboczenie pręt stalowy

Post autor: wszym »

Witam.
Czy jest ktoś w stanie rozwiązać/pomóc w rozwiązaniu i opisaniu co się robi krok po kroku w danym zadaniu?

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/QL7kUZO


Z góry bardzo dziękuję, ponieważ nie jestem za dobry w tych zadaniach a chcę po prostu zaliczyć przedmiot.
Pozdrawiam
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Sprawdź na wyboczenie pręt stalowy

Post autor: StudentIB »

Wzór Eulera na siłę krytyczną to w tym przypadku:

\(\displaystyle{ P_{kr}=\frac{\pi^{2}E I_{min}}{l^{2}}}\)

gdzie: \(\displaystyle{ E}\) - moduł Younga, \(\displaystyle{ I_{min}}\) - najmniejszy moment bezwł. przekroju, \(\displaystyle{ l}\) - długość pręta.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Sprawdź na wyboczenie pręt stalowy

Post autor: kruszewski »

jeżeli \(\displaystyle{ \lambda \ge ...}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2021, o 21:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Sprawdź na wyboczenie pręt stalowy

Post autor: siwymech »

Zagadnienie utraty stateczności prętów smukłych - długich o małym wymiarze poprzecznym, rozwikłał szwajcarski
matematyk fizyk L.Euler w XVIII w.
Określił on wartość siły krytycznej \(\displaystyle{ F _{kr} }\) dla osiowo ściskanych prętów po przekroczeniu, której pręt ulega trwałemu odksztaceniu -wyboczeniu. Należy podkreślić, że ważność wzoru Eulera oparta jest na założeniu sprężystości wyboczenia. Naprężenia krytyczne powstałe w pręcie nie mogą przekraczać granicy proporcjonalności \(\displaystyle{ R _{H}-}\)-stosowalność prawa Hook'ea!



Dodano po 5 minutach 33 sekundach:
Propozycja rozwiązania.
1.Sprawdzamy warunek stosowalności siły Eulerowskiej
\(\displaystyle{ \lambda \ge \sqrt{ \frac{ \pi ^{2} \cdot E }{R _{H} } }=\lambda _{gr} }\) ,(1)
/Smukłość \(\displaystyle{ \lambda}\) rozpatrywanego pręta nie może być mniejsza od smukłości granicznej-\(\displaystyle{ \lambda _{gr} }\)/
1.1 Smukłość pręta o przekroju teowym i wymiarach jak na szkicu
\(\displaystyle{ \lambda= \frac{l _{zr} }{i} }\)
\(\displaystyle{ l _{zr}=l=700 \quad mm }\)- długość tkzw. zredukowana zależy od sposobu zamocowania. Pręt na obu końcach zamocowany przegubowo.
\(\displaystyle{ i= \sqrt{ \frac{J _{min} }{S} } }\)- promień bezwładności danego przekroju
\(\displaystyle{ J _{miny}=J _{y1}+J _{y2}= \frac{ab ^{3} }{12}+ \frac{ca ^{3} }{12} }\)- namniejszy główny moment bezwładności przekroju pręta wzgl. osi y.
/ Wyboczenie bowiem następuje zawsze w kierunku prostopadłym do płaszczyzny, w której leży oś preta oraz oś najmniejszego momentu bezwładnosci przekroju pręta. Podzielono figurę przekroju na dwie elementarne figury- prostokąty. Oś środkowa całej figury pokrywa się z osiami środkowymi obu figur. Nie trzeba stosować tw. Steinera./
\(\displaystyle{ S=b \cdot a+c \cdot a}\)- pole danego przekroju
1.2 Smukłość graniczna dla wybranego materiału- stal
\(\displaystyle{ \lambda _{gr} \ge \sqrt{ \frac{ \pi ^{2} \cdot E }{R _{H} } }=100 }\)
Przyjęto materiał pręta: stal konstrukcyjna węglowa zwykłej jakości;
\(\displaystyle{ R _{H}=200\quad MPa }\), \(\displaystyle{ E=200 000\quad MPa}\)
..................
Jeżeli warunek (1) jest spełniony- pręt ma smukłość większą od granicznej, to możemy zastosować wzór Eulera i obl. siłę krytyczną:
\(\displaystyle{ F _{kr} = \frac{ \pi ^{2} \cdot E \cdot J _{ymin} }{l ^{2} _{zr} } }\)
.....................................
Pręty o smukłości mniejszej od granicznej \(\displaystyle{ \lambda< \lambda _{gr}}\) [/latex] liczymy na wyboczenie niesprężyste z wzorów empirycznych np. Tetmajera, Johnsona-Ostenfelda!
ODPOWIEDZ