Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Na wał działa moment skręcający \(\displaystyle{ M = 500 [Nm]}\). Wał jest drążony, dwustopniowym. Średnica drążona - wewnętrzna - \(\displaystyle{ a = 5 [mm]}\), średnice zewnętrzne : \(\displaystyle{ b = 30 [mm]}\) oraz \(\displaystyle{ c = 50 [mm]}\). Rysunek pod linkiem :

Kod: Zaznacz cały

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/I29WKlX7KdXCjxheefTxUuQOev_XBU

Należy wykreślić wykres momentu skręcającego oraz kąta skręcenia wału. W treści podano, że dopuszczalny kąt skręcenia \(\displaystyle{ φ = 0.015 [rad]}\).
Mam pytanie, żeby narysować wykres moment skręcającego to musiałbym policzyć momenty skręcające w miejscach zaznaczonych na czerwono na rysunku : 1,2. I to pewnie taki wykres : schodkowy będzie z dwoma wartościami?
A odnośnie momentu skręcającego, to trzeba by policzyć go w trzech miejscach? na początku, pomiędzy przejściem b - > c , oraz na końcu? , wtedy wykres składałby się z 3 części?
Proszę o wskazówki w jaki sposób zrobić to poprawnie, dziękuje
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: StudentIB »

Ten moduł Kirchhoffa to jest \(\displaystyle{ 26.5 \ GPa}\) ? Jeśli tak to wynik otrzymany numerycznie (MES) to:
- \(\displaystyle{ \tau_{max}=94.39 \ MPa}\)
- \(\displaystyle{ \varphi_{max}=0.2836 \ rad}\)
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Moduł \(\displaystyle{ G = 25,5 [GPa] }\), to w takim razie kąt skręcenia jest zły z treści zadania, to się dopytam prowadzącego.
W każdym razie chodzi mi o sposób działania. Jak wykreślić te wykresy
ten 1 - momentu skręcającego, to mam policzyć \(\displaystyle{ τ }\) dla tych trzech miejsc, i pomiędzy nimi są przejścia na wykresie?
ten 2 - kąta skręcenia, to też policzyć w trzech miejscach, i też występuje przejście?
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: StudentIB »

Dla modułu Kirchhoffa \(\displaystyle{ 25.5 \ GPa}\) kąt skręcenia wyszedł mi numerycznie \(\displaystyle{ 0.2947 \ rad}\).

Jeśli chodzi o policzenie tego analitycznie to procedura jest następująca:
- zaznacz moment reakcyjny w utwierdzeniu
- napisz równanie \(\displaystyle{ \sum M=0}\), wypisz momenty działające w kolejnych przedziałach i zrób wykres momentów skręcających
- policz momenty bezwładności i wskaźniki wytrzymałości na skręcanie dla przedziałów
- narysuj wykresy naprężeń stycznych i kątów skręcenia dla przedziałów
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

Co Kolega Unshaken123 rozumie pod pojęciem "miejsce"? Przedział czy przekrój?
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Wydaje mi się, że moment siły będzie się zmieniał w zależności miejsca na wale.
Na samym początku będzie wynosił np X, na przejściu pomiędzy średnicami 30 i 50 np. Y , a w miejscu przytwierdzenia (na samym końcu) Z
Identycznie z kątami skręcenia wału, w zależności od miejsca będzie ten kąt inny
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

To niepoprawne twierdzenie.

Moment skręcający pręt jest równy sumie momentów zewnętrznych działających z jednej strony przekroju w którym ten moment jest obliczany.

Proszę zauważyć, że jedynym zewnętrznym momentem przyłożonym do tego pręta (stopniowanego, powiereconym wzdłuż osi, co nie wpływa na wektor momentu skręcającego) jest ten jeden \(\displaystyle{ M=500 \ Nm}\) przyłożony do czołowego przekroju pręta.
Ale i na, że jest to moment skupiony, moment pary sił, których wypadkowa jest równa zeru. Nie można więc mówić o sile jak Kolega próbuje.
Proponuję Koledze przeczytanie rozdziału o skręcaniu prętów okrągłych w podręczniku.
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Czy na tak opisany rysunku, jaki wstawiłem, ten moment skręcający jest, jedynym, stałym momentem, i ten moment jest równy \(\displaystyle{ M = 500 [N]}\) Na całej długości wału? NA KAŻDYM PUNKCIE tego wału moment wynosi \(\displaystyle{ M}\) ? czy są obszary w których wynosi np \(\displaystyle{ 100}\)? albo \(\displaystyle{ 0}\)?
edit
tam \(\displaystyle{ M}\) powinno być \(\displaystyle{ M = 500 [N\cdot m]}\), literkę mi zjadło :)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, o 21:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

Stały na całej dłgości wału. Odsadzenie nie ma na to wpływu. Jednak moja propozycja wydaje się być nie do odrzucenia!
Proszę z niej skorzystać!
Proszę nie mylić napężeń z momentem je wywołującym.
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Oczywiście, wielokrotnie czytałem takie tematy z książki, chociażby do wykładu z Mechaniki. Zawsze jednak spotykałem się z przypadkami, gdzie było kilka momentów skręcających. Skoro jest jeden, jedyny moment skręcający, to wykres powinien być "kreską" równoległą do osi x, na y zaś umieścić
Ms = 500 [Nm]?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

Czytając to: "na y zaś umieścić
Ms = 500 [Nm]?"
odnoszę wrażenie, że dobrze byłoby przypomieć zasady sporządzania wykresów.
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Bardziej chodziło mi o taki wykres :

Kod: Zaznacz cały

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/~y9UAB1oAg5L~ibPZ500GzEft5HjUq
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

Który kąt oznaczony jest tą literą \(\displaystyle{ \phi}\) w tym zadaniu?
Tu warto zaglądnąć:
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, o 21:57 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Unshaken123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 sty 2021, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: Unshaken123 »

Wprowadzając to oznaczenie na tym szkicu, miałem na myśli wykres kąta skręcenia, który odnosi się do tego całego wału ( nie umiem pisać takiej ładnej literki). I czy mógłby Pan wyrazić opinie o tych wykresach? Czy są złe/poprawne?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Wykres momentu skręcającego i kąta skręcenia

Post autor: kruszewski »

Darmowy program np. ten
OpenOffice 4.1.7
pozwala na porządne i łatwe rysowanie.
ODPOWIEDZ