Wyznaczanie naprężenia belki wspornikowej używając hipotezy Hubera

mkurvinox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2021, o 16:50
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Wyznaczanie naprężenia belki wspornikowej używając hipotezy Hubera

Post autor: mkurvinox »

Witam serdecznie. Mam problem z wyznaczeniem naprężenia w punktach A i B przekroju a-a belki wspornikowej. Rysunek zaznaczam poniżej:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/cUuJXnw

Dane:
d = 30mm, D = 28mm, L = 1000mm, P = 2kN.

Jestem w temacie mocnym laikiem i nie ukrywam próbuję się przemęczyć przez ten jeden przedmiot, z którego jestem kompletną nogą.

Mógłby mi ktoś poświęcić chwilę czasu i wyjaśnić krok po kroku w jaki sposób przejść przez to zadanie?
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Wyznaczanie naprężenia belki wspornikowej używając hipotezy Hubera

Post autor: StudentIB »

Wzór na naprężenia zredukowane wg hipotezy Hubera-Misesa-Hencky'ego dla prętów ma postać:

\(\displaystyle{ \sigma_{red}=\sqrt{\sigma_{x}^{2}+3 \tau_{xy^{2}}}}\)

W podręcznikach do wytrzymałości materiałów jest zawsze rozdział o wytrzymałości złożonej. Tam znajdziesz pomocne przykłady. To co tutaj mamy to zginanie ze skręcaniem. Więc musisz wyznaczyć naprężenia normalne od zginania, jak w tym temacie: wyznaczanie naprężeń normalnych oraz styczne od skręcania a następnie podstawić je do podanego wyżej wzoru.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Wyznaczanie naprężenia belki wspornikowej używając hipotezy Hubera

Post autor: siwymech »

Wyznaczenie składnika do naprężeń zastępczych wg. M.T. Hubera
\(\displaystyle{ \sigma _{z} = \sqrt{\sigma ^{2} +3\tau ^{2} } }\)
..........................................................
1.Wyznaczenie naprężeń stycznych w p.A
\(\displaystyle{ \tau _{A}= \frac{M _{s _{A} } }{W _{oA} } }\), (1)
1.1 Obl. momentu skręcajacego
\(\displaystyle{ M=P \cdot \frac{D}{2} }\), (2)
1.2. Określenie wskaźnika biegunowego dla wydrążonego wału i w punkcie A
\(\displaystyle{ W _{oA} = \frac{Jo}{ \frac{d}{2} }= \frac{2J _{o} }{d} }\), (3)
Gdzie;
Biegunowy moment bezwładności dla pierścienia kołowego
\(\displaystyle{ J _{o} = \frac{ \pi \cdot D ^{4} }{32} - \frac{ \pi \cdot d ^{4} }{32}}\), (4)
/Z koła o średnicy D wybrano koło o średnicy d/
ODPOWIEDZ