Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 lis 2020, o 11:20
- Płeć: Kobieta
- wiek: 31
- Podziękował: 1 raz
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Jaki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) tworzą ze sobą dwie siły o wartościach \(\displaystyle{ F_1 =30\,N}\) i \(\displaystyle{ F_2 = 40\,N}\), jeżeli ich wypadkowa \(\displaystyle{ R= 50\,N}\)?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2020, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 lis 2020, o 11:20
- Płeć: Kobieta
- wiek: 31
- Podziękował: 1 raz
Re: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
czy można prosić o równania jakie należało wykonać w celu otrzymania wyniku?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
W ogólnym przypadku stosujemy tw. cosinusów
\(\displaystyle{ R ^{2}=F ^{2} _{1}+F ^{2} _{2}+2F _{1} \cdot F _{2} \cdot \cos \alpha }\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)-szukany kąt między siłami składowymi
Po przekształceniu mamy
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{R _{2} ^{2}-F ^{2} _{1}-F ^{2} _{2} }{2F _{1} \cdot F _{2} }= \frac{50 ^{2} -30 ^{2}-40 ^{2} }{2 \cdot 30 \cdot 40} =0 }\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =0}\)
Dla kąta \(\displaystyle{ \alpha =90 ^{\circ} }\)
\(\displaystyle{ R ^{2}=F ^{2} _{1}+F ^{2} _{2}+2F _{1} \cdot F _{2} \cdot \cos \alpha }\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)-szukany kąt między siłami składowymi
Po przekształceniu mamy
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{R _{2} ^{2}-F ^{2} _{1}-F ^{2} _{2} }{2F _{1} \cdot F _{2} }= \frac{50 ^{2} -30 ^{2}-40 ^{2} }{2 \cdot 30 \cdot 40} =0 }\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =0}\)
Dla kąta \(\displaystyle{ \alpha =90 ^{\circ} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Trójka liczb \(\displaystyle{ 3, 4 \ i \ 5}\) jest pierwszą trójką pitagorejską. To stwierdzenie wystarcza do rozwiązania.
\(\displaystyle{ 30^2 + 40^2 = 50^2}\)
\(\displaystyle{ 3^2 \cdot 10^2 + 4^2 \cdot 10^2 = 5^2 \cdot 10^2}\)
Dzieląc strony przez \(\displaystyle{ 10^2}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 3^2 + 4^2 = 5^2 }\) a to dowodzi prostokątności trójkąta o przyprostokątnych \(\displaystyle{ F_1 = 30 \ i \ F_2 = 40}\)
\(\displaystyle{ 30^2 + 40^2 = 50^2}\)
\(\displaystyle{ 3^2 \cdot 10^2 + 4^2 \cdot 10^2 = 5^2 \cdot 10^2}\)
Dzieląc strony przez \(\displaystyle{ 10^2}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 3^2 + 4^2 = 5^2 }\) a to dowodzi prostokątności trójkąta o przyprostokątnych \(\displaystyle{ F_1 = 30 \ i \ F_2 = 40}\)