witajcie,
mam do policzenia kąt skręcania ze wzoru:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{Ms \cdot l}{G \cdot J} [rad]}\)
dane jakie podstawiam do wzoru:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{0,824Nm \cdot 0,45m}{79,2GPa \cdot 0,00000000287496 m^{4} }}\)
moje pytanie jak zrobić, żeby wynik wyszedł w \(\displaystyle{ rad}\)
Z góry dziękuję za pomoc geniusze!
Kąt skręcania jednostka
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Kąt skręcania jednostka
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, o 16:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 gru 2020, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 1 raz
Re: Kąt skręcania jednostka
Cześć.
Czy to jest laboratorium z wytrzymałości materiałów na PG?
Jeżeli tak, to prosze mi odpisać czym jest \(\displaystyle{ Z_s}\) i \(\displaystyle{ Z_i}\) we wzorze \(\displaystyle{ S_i=Z_s-Z_i}\)?
Czy to jest laboratorium z wytrzymałości materiałów na PG?
Jeżeli tak, to prosze mi odpisać czym jest \(\displaystyle{ Z_s}\) i \(\displaystyle{ Z_i}\) we wzorze \(\displaystyle{ S_i=Z_s-Z_i}\)?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, o 16:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Kąt skręcania jednostka
Nie jest to wyjaśnione w skrypcie/instrukcji ? Jakie to ćwiczenie i czego dotyczy wzór ? Najlepiej prześlij materiały, z których korzystacie, bo potrzebny jest kontekst do interpretacji oznaczeń we wzorze.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 gru 2020, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 1 raz
Re: Kąt skręcania jednostka
ja nie wiem jak tu można wstawić zdjęcie ale coś takiego
[...]
[...]
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, o 16:18 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Kąt skręcania jednostka
Nie macie jakiegoś skryptu do tych laboratoriów ?
Ja bym to tak zinterpretował: odległość \(\displaystyle{ S_{i}}\) jest zaznaczona na wykresie. Natomiast wzór podaje, że to różnica dwóch współrzędnych: \(\displaystyle{ Z_{s}}\) (współrzędna na osi \(\displaystyle{ Z}\), prawdopodobnie środka skręcania) oraz \(\displaystyle{ Z_{i}}\) (współrzędna na osi \(\displaystyle{ Z}\), prawdopodobnie danego otworu, ponieważ \(\displaystyle{ i}\) oznacza tu numer otworu).
Może przyda się podręcznik "Wytrzymałość materiałów" Bielewicza. Jest z waszej uczelni i chyba jako jedyny ma rozdział o wyznaczaniu środka skręcania.
Ja bym to tak zinterpretował: odległość \(\displaystyle{ S_{i}}\) jest zaznaczona na wykresie. Natomiast wzór podaje, że to różnica dwóch współrzędnych: \(\displaystyle{ Z_{s}}\) (współrzędna na osi \(\displaystyle{ Z}\), prawdopodobnie środka skręcania) oraz \(\displaystyle{ Z_{i}}\) (współrzędna na osi \(\displaystyle{ Z}\), prawdopodobnie danego otworu, ponieważ \(\displaystyle{ i}\) oznacza tu numer otworu).
Może przyda się podręcznik "Wytrzymałość materiałów" Bielewicza. Jest z waszej uczelni i chyba jako jedyny ma rozdział o wyznaczaniu środka skręcania.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Kąt skręcania jednostka
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{Ms \cdot l}{G \cdot J}}\) [rad]
Wymiary wielkości w tym wzorze dają taki ułamek wyrażony w jednostkach podstawowych:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{Nm \cdot m }{(N/m^2) \cdot m^4} = 1 }\)
To, że radian jest miarą bezwymiarową wiemy z geometrii.
To, że wielkości nazywane bezwymiarowymi mają wymiar równy \(\displaystyle{ 1}\) powinno być znane z fizyki szkolnej.
A to, że analizę wymiarową przeprowadza się rachunkiem w jednostkach podstawowych, powinno być objaśnione na lekcjach i wykładach fizyki.
Ironia PT Pytającego jest nie na miejscu.
Wymiary wielkości w tym wzorze dają taki ułamek wyrażony w jednostkach podstawowych:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{Nm \cdot m }{(N/m^2) \cdot m^4} = 1 }\)
To, że radian jest miarą bezwymiarową wiemy z geometrii.
To, że wielkości nazywane bezwymiarowymi mają wymiar równy \(\displaystyle{ 1}\) powinno być znane z fizyki szkolnej.
A to, że analizę wymiarową przeprowadza się rachunkiem w jednostkach podstawowych, powinno być objaśnione na lekcjach i wykładach fizyki.
Ironia PT Pytającego jest nie na miejscu.