Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania, bo kompletnie nie mam pojęcia jak do tego podejść a termin mnie goni. Jak w temacie polecenie to "sprawdź połączenie nitowe". Załączam obrazek do wglądu :
Dane to :
d = 7mm
\(\displaystyle{ t_{1}}\) = 15mm
\(\displaystyle{ t_{2}}\) = 20mm
P = 24kN
\(\displaystyle{ k_{r}}\) = 120MPa
\(\displaystyle{ k_{t}}\) = 0.7 \(\displaystyle{ k_{r}}\) czyli = 84MPa
\(\displaystyle{ k_{d}}\) = 0.9 \(\displaystyle{ k_{e}}\)
Wiem, że \(\displaystyle{ k_{r}}\) to naprężenie dopuszczane na rozciągania, \(\displaystyle{ k_{t}}\) na ścinanie, a \(\displaystyle{ k_{d}}\) na docisk powierzchniowy. Wywnioskowałem też, że jest to połączenie nitowe nakładkowe dwustronne ze szwem dwurzędowym. Chciałbym prosić o wytłumaczenie mi tego jak najprostszym językiem. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję !
Sprawdź połączenie nitowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 lis 2020, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Sprawdź połączenie nitowe
Proponuję zajrzeć do podręcznika do podstaw konstrukcji maszyn, chociażby "Części maszyn" Rutkowskiego. Są tam potrzebne wzory. Połączenia nitowe sprawdza się z warunków:
1) na ścinanie:
\(\displaystyle{ \tau=\frac{F}{\frac{\pi \cdot d_{o}^{2}}{4} \cdot m \cdot n} \le k_{n}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ F}\) - siła obciążająca połączenie, \(\displaystyle{ d_{o}}\) - średnica otworu nitowego, \(\displaystyle{ m}\) - liczba ścinanych przekrojów w jednym nicie, \(\displaystyle{ n}\) - liczba nitów (w połączeniach zakładkowych wszystkie nity, w nakładkowych nity łączące jeden z pasów z nakładkami), \(\displaystyle{ k_{n}}\) - dopuszczalne naprężenia ścinające
2) na naciski powierzchniowe:
\(\displaystyle{ p=\frac{F}{n \cdot g \cdot d_{o}} \le k_{o} }\)
gdzie: \(\displaystyle{ n}\) - liczba nitów, \(\displaystyle{ g}\) - grubość blachy (dla nitów jednociętych grubość blachy cieńszej, dla dwuciętych grubszej), \(\displaystyle{ k_{o}}\) - dopuszczalny nacisk powierzchniowy
1) na ścinanie:
\(\displaystyle{ \tau=\frac{F}{\frac{\pi \cdot d_{o}^{2}}{4} \cdot m \cdot n} \le k_{n}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ F}\) - siła obciążająca połączenie, \(\displaystyle{ d_{o}}\) - średnica otworu nitowego, \(\displaystyle{ m}\) - liczba ścinanych przekrojów w jednym nicie, \(\displaystyle{ n}\) - liczba nitów (w połączeniach zakładkowych wszystkie nity, w nakładkowych nity łączące jeden z pasów z nakładkami), \(\displaystyle{ k_{n}}\) - dopuszczalne naprężenia ścinające
2) na naciski powierzchniowe:
\(\displaystyle{ p=\frac{F}{n \cdot g \cdot d_{o}} \le k_{o} }\)
gdzie: \(\displaystyle{ n}\) - liczba nitów, \(\displaystyle{ g}\) - grubość blachy (dla nitów jednociętych grubość blachy cieńszej, dla dwuciętych grubszej), \(\displaystyle{ k_{o}}\) - dopuszczalny nacisk powierzchniowy
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Sprawdź połączenie nitowe
Nie wolno pominąć obliczeń związanych z osłabieniem przekroju poprzecznego otworami na nity.
Najbardziej niebezpieczny pierwszy rząd nitów, bowiem przenosi pełne obciążenie ! .
..................................................
Uwaga - średnica nitu zamykanego na zimno jest równa średnicy otworu w blasze \(\displaystyle{ d _{n} =d _{o} }\)
Najbardziej niebezpieczny pierwszy rząd nitów, bowiem przenosi pełne obciążenie ! .
..................................................
Uwaga - średnica nitu zamykanego na zimno jest równa średnicy otworu w blasze \(\displaystyle{ d _{n} =d _{o} }\)