Kinematyka - plan przyśpieszeń

Limitowany2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Kinematyka - plan przyśpieszeń

Post autor: Limitowany2014 »

Mam do zrobienia takie zadanie, nie chce żeby ktoś mi to rozwiązał; tylko podał krok po kroku co mam zrobić; Z góry dziękuję
Zadanie:
Ruch mechanizmu wywołany jest zewnętrznym źródłem wymuszenia, które powoduje obrót korby \(\displaystyle{ OA}\) z prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega=\frac{1rad}{s} }\) i przyspieszeniem \(\displaystyle{ \varepsilon=\frac{1rad}{s^2} }\) .Tłok \(\displaystyle{ B}\), przemieszcza się wzdłuż prowadnicy, której kierunek jest równoległy do osi \(\displaystyle{ x}\), przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ O}\) i \(\displaystyle{ B}\). Proszę przyjąć długości ogniw zgodnie z następującą konwencją \(\displaystyle{ |OA|=(\text{liczba liter imienia})}\), \(\displaystyle{ |AB|=(\text{liczba liter w nazwisku})\cdot10}\). Konfigurację mechanizmu determinuje kąt \(\displaystyle{ \varphi=(\text{liczba liter imienia})\cdot(\text{liczba liter nazwiska})\cdot 10}\). Długości ogniw proszę przyjąć w centymetrach.

Zdjęcie:
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, o 12:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Kinematyka - plan przyśpieszeń

Post autor: kruszewski »

Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

Re: Kinematyka - plan przyśpieszeń

Post autor: siwymech »

Kod: Zaznacz cały

https://images90.fotosik.pl/373/f6218ef1773022b7med.jpg

.....................................................
Postępuje Pan podobnie jak opisałem w wątku kinematyka - plan prędkości, tylko zamiast prędkości dodajemy przyśpieszenia.
1.Przyjmujemy skalę przyśpieszeń
\(\displaystyle{ \kappa _{a}= \frac{a _{rzeczywiste} }{a _{rysunku} } }\) \(\displaystyle{ cm/s ^{2} }\)
1. Określenie przyśp. punktu \(\displaystyle{ A}\)
Rozpoczynamy od wyboru bieguna, którego przyśpieszenie możemy obliczyć. Punkt \(\displaystyle{ A}\) położony na organie ruchomym- korbie \(\displaystyle{ OA}\) wykonującej ruch obrotowy zmienny. Mamy podaną prędkość kątowa \(\displaystyle{ \omega}\), przyśp kątowe korby \(\displaystyle{ \varepsilon}\).
1.1. Całkowite przyśpieszenie punktu- bieguna \(\displaystyle{ A}\) jest sumą wektorową składowych przyśp. : stycznego \(\displaystyle{ a _{At} }\) i normalnego \(\displaystyle{ a _{An} }\) , o znanych kierunkach i zwrotach;
\(\displaystyle{ \vec a _{A}=\vec a _{An}+ \vec a _{At} }\), (1)
/Składowe przyśpieszenia obl. ze znanych wzorów w ruchu krzywoliniowym zmiennym/
1.2. Wykreślamy sumę wektorową podana w równaniu (1), zaczepioną w p.A
2. Określenie przyśpieszenia punktu B, przynależnego do łącznika - korbowodu AB i jednocześnie wodzika- tłoka opierając się na sumie wektorowej przyśpieszęń w ruch postępowym i obrotowym( metoda superpozycji) :
\(\displaystyle{ \vec a _{B}= \vec a _{A}+ \vec a _{BA} }\) (2), gdzie
\(\displaystyle{ \vec a _{BA}= \vec a _{Bn}+ \vec a _{Bt} }\) (3) stąd ostatecznie mamy sumę ;
\(\displaystyle{ \vec a _{B}= \vec a_{A} +\vec a _{Bn}+ \vec a _{Bt} }\), (4)
/Pomocny załączony rysunek/
3. Obieramy dowolny punkt na płaszczyźnie i wykreślamy plan przyśp. analogicznie jak plan prędkości, którego konstrukcję opisałem kinematyka - plan prędkości
................................................................................
Dodatkowe wyjaśnienia, bowiem nie znamy
- prędkości kątowej korbowodu \(\displaystyle{ \omega _{BA} }\)- wyznaczamy ją najprościej metodą chwilowego środka obrotu-znamy kierunki prędkości punktu A i B.
- przyśp. kątowego \(\displaystyle{ \varepsilon _{BA} }\) korbowodu i nie obl. przyśp. stycznego \(\displaystyle{ a _{BAt} }\).
Dwa sposoby rozwikłania.
M.wykreślna.
Znajdujemy go metodą wykreślną- z sumy wektorowej przyśp.(4), bo znamy kierunek przyśp. p.B- tłoka, oraz kierunek składowej stycznej przyśp. \(\displaystyle{ a _{BAt} }\). Technika kreślenia podobna do sporządzania planu prędkości.
M.analityczna.
Po wykreśleniu sumy wektorowej przyśp.(4) wprowadzamy prostokątny układ współrzednych x, y.
Określamy kąty między przyśp., a osiami i z sumy rzutów na oś x i y znajdujemy dwie niewiadome: \(\displaystyle{ \varepsilon _{BA}, a _{BAt} }\),
ODPOWIEDZ