Mam kratownicę do rozwiązania: Poprosiłbym najpierw o sprawdzenie wyliczonych reakcji w podporach.
\(\displaystyle{ P _{1} = 10 }\)
\(\displaystyle{ P _{2} = 20 }\)
\(\displaystyle{ P _{3}= 15 }\)
\(\displaystyle{ A,B=1,2 }\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M_{a} = 0 }\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot 3,6 + 20 \cdot 2,4 - R_{By} \cdot 1,2 - 15 \cdot 1,2 = 0 }\)
\(\displaystyle{ 36 + 48 -18 = R_{By} \cdot 1,2 }\)
\(\displaystyle{ R_{By} = 55}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M_{B} = 0 }\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot 2,4 + 20 \cdot 1,2 - 15 \cdot 1,2 - R_{a} \cdot \cos45^o \cdot 1,2 = 0 }\)
\(\displaystyle{ 24 + 24 -18 = \frac{ \sqrt{2} }{2} R_{a} \cdot 1,2 }\)
\(\displaystyle{ R_{a} = 25 \sqrt{2} }\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} F_{x} = 0}\)
\(\displaystyle{ R_{Bx} + 15 - R_{a} \cdot \sin45^o = 0}\)
\(\displaystyle{ R_{Bx} + 15 - \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 25 \sqrt{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ R_{Bx} + 15 - 25 = 0 }\)
\(\displaystyle{ R_{Bx} = 10}\)
Kratownica
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Kratownica
Równania poprawnie zapisane.
Wartośći liczbowe łatwo sprawdzić, wypisując sumę rzutów na oś y - równanie musi się " zerować".
P.S.
Pozwole sobie na uwagę: układamy równania najpierw na symbolach literowych, potem podstawiamy liczby! Wymóg konieczny opisać jednostkę siły.
Wartośći liczbowe łatwo sprawdzić, wypisując sumę rzutów na oś y - równanie musi się " zerować".
P.S.
Pozwole sobie na uwagę: układamy równania najpierw na symbolach literowych, potem podstawiamy liczby! Wymóg konieczny opisać jednostkę siły.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 11 kwie 2020, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 8 razy
Re: Kratownica
Teraz już będę wiedział jak sprawdzać. Dziękuję bardzo za pomoc i dobrą radę dalej już sobie chyba poradzę.