Witam serdecznie!
Czy ktoś posiada rozwiązania do zadań z tej strony?
Jestem zielony w tym, a potrzebuje rozwiązać 3 zadania. Ktoś pomoże?
Kinematyka - Ruch płaski
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 kwie 2020, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Kinematyka - Ruch płaski
Auto tej strony podaje, że zadania pochodzą z książki "Zbiór zadań z mechaniki teoretycznej" A.A. Jabłońskiego (Moskwa 1968). Niestety tylko po rosyjsku. Podobne przykłady z kinematyki (ruch płaski) można znaleźć chociażby w zbiorze Misiaka.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Kinematyka - Ruch płaski
Konieczna znajomość metod wyznaczania prędkości, przyśpieszeń punktów ciała sztywnego w ruchu płaskim.
......................................
Koło obiegowe-satelita o promieniu \(\displaystyle{ r}\) zamocownane w jarzmie \(\displaystyle{ OA}\) ma możliwość obrotu i toczy się bez poślizgu po kole centralnym o promieniu \(\displaystyle{ R=OA-r}\) .
1. W pierwszym kroku wyznaczamy prędkość liniową punktu\(\displaystyle{ A}\), który przynależy do jarzma i satelity.
\(\displaystyle{ v _{A}= \omega _{OA} \cdot (R+r) }\)
1'. Predkość kątowa koła satelitarnego
\(\displaystyle{ \omega _{s} = \frac{v _{A} }{r} }\)
2. Prędkości punktów \(\displaystyle{ B,C}\) - możemy wyznaczyć jedną ze znanych metod np.: chwilowego środka obrotu.
......................................
Koło obiegowe-satelita o promieniu \(\displaystyle{ r}\) zamocownane w jarzmie \(\displaystyle{ OA}\) ma możliwość obrotu i toczy się bez poślizgu po kole centralnym o promieniu \(\displaystyle{ R=OA-r}\) .
1. W pierwszym kroku wyznaczamy prędkość liniową punktu\(\displaystyle{ A}\), który przynależy do jarzma i satelity.
\(\displaystyle{ v _{A}= \omega _{OA} \cdot (R+r) }\)
1'. Predkość kątowa koła satelitarnego
\(\displaystyle{ \omega _{s} = \frac{v _{A} }{r} }\)
2. Prędkości punktów \(\displaystyle{ B,C}\) - możemy wyznaczyć jedną ze znanych metod np.: chwilowego środka obrotu.