Belka- metoda Castigliano

retleh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Belka- metoda Castigliano

Post autor: retleh10 »

Cześć, prosiłbym o sprawdzenie rozwiązania belki metodą Castigliano.
Dane: \(\displaystyle{ l}\), \(\displaystyle{ EJ=const}\), \(\displaystyle{ P}\)
Rysunek:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/2nbcVwu

\(\displaystyle{ ( P_{dod}, y_{c}) }\)
\(\displaystyle{ R_{A}= \frac{P}{l} }\)
\(\displaystyle{ R_{C}=P- \frac{P}{l}+ P_{dod} }\)
\(\displaystyle{ 0 \le x_{1} \le l }\)
\(\displaystyle{ M_{g}( x_{1})= R_{A} x_{1}= \frac{P}{l} x_{1} }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial M_{g} }{ \partial P_{dod} }= \frac{ x_{1} }{l} }\)
\(\displaystyle{ 0 \le x_{2} \le l}\)
\(\displaystyle{ M_{g}( x_{2})= R_{C} x_{2}- P_{dod} x_{2}=(P- \frac{P}{l}+ P_{dod}) x_{2}-P_{dod} x_{2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial M_{g} }{ \partial P_{dod} }= x_{2} - x_{2}=0 }\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial M_{g} }{ \partial P_{dod} } }\) wyszło \(\displaystyle{ 0}\), to jest błąd? Jeśli tak to co jest źle ?
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Belka- metoda Castigliano

Post autor: StudentIB »

Wirtualną siłę \(\displaystyle{ P_{dod}}\) przyłożyłeś w miejscu podpory nieprzesuwnej, więc dla tego punktu liczysz ugięcie. Nic dziwnego, że wyszło zerowe, belka w tym miejscu się nie ugnie.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Belka- metoda Castigliano

Post autor: kruszewski »

Przepraszam że zapytam, "co" w tym zadaniu należy obliczyć? Jaka jest treść słowna zadania? Co jest powodem wprowadzenia dodatkowej siły \(\displaystyle{ P_{dod}}\) nad podporą \(\displaystyle{ C}\) ?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

Re: Belka- metoda Castigliano

Post autor: siwymech »

Moim zdaniem pochopnie dodano siłę w p.C.
Przykładamy - dodajemy siłę w punkcie gdzie poszukujemy odkształcenia.
Tu wbrew metodyce, bo w punkcie C przyłożono reakcje -siłę, stąd można zastosować twierdzenie Castigliano wprost.
ODPOWIEDZ