Ramy - przemieszczenia
Ramy - przemieszczenia
Czuje się jak głupek, ale już trochę się z tym męczę, szukam materiałów, ale wszystko na nic. Najwiekszy problem chyba mam z oznaczeniami, ale nie złapie już prowadzącego do czasu oddania pracy.
Myślę, że dla niektórych zadanie może być banalne. Dla mnie nie jest. Chodzi o przemieszczenia w danym punkcie.
Pomocą byłoby rozwiązanie, ale i może wskazanie materiałów na podstawie których to rozwiążę. Niestety już wiele przerobiłem i nadal to nie to samo co na zajęciach - a przynajmniej tak mi się wydaje
Naprawdę, naprawdę byłbym bardzo wdzięczny!
Myślę, że dla niektórych zadanie może być banalne. Dla mnie nie jest. Chodzi o przemieszczenia w danym punkcie.
Pomocą byłoby rozwiązanie, ale i może wskazanie materiałów na podstawie których to rozwiążę. Niestety już wiele przerobiłem i nadal to nie to samo co na zajęciach - a przynajmniej tak mi się wydaje
Naprawdę, naprawdę byłbym bardzo wdzięczny!
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Ramy - przemieszczenia
Treść zadania narzuca wykorzystanie zasady prac przygotowanych do obliczenia przemieszczenia. Wzór, z którego należy skorzystać to:
\(\displaystyle{ \delta=\int_{0}^{l} \frac{M \overline{M}}{EI} dx}\)
gdzie: \(\displaystyle{ M}\) - moment od obciążenia zewnętrznego, \(\displaystyle{ \overline{M}}\) - moment od obciążenia jednostkowego, \(\displaystyle{ E}\) - moduł Younga, \(\displaystyle{ I}\) - moment bezwładności
Niestety w praktycznie wszystkich książkach do wytrzymałości materiałów ta metoda jest pomijana. Prędzej się coś znajdzie w podręcznikach do mechaniki budowli.
\(\displaystyle{ \delta=\int_{0}^{l} \frac{M \overline{M}}{EI} dx}\)
gdzie: \(\displaystyle{ M}\) - moment od obciążenia zewnętrznego, \(\displaystyle{ \overline{M}}\) - moment od obciążenia jednostkowego, \(\displaystyle{ E}\) - moduł Younga, \(\displaystyle{ I}\) - moment bezwładności
Niestety w praktycznie wszystkich książkach do wytrzymałości materiałów ta metoda jest pomijana. Prędzej się coś znajdzie w podręcznikach do mechaniki budowli.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Ramy - przemieszczenia
Do autora pytania:
Rysunek jest niekompletny o brak zaznaczonego przemieszczenia. Jest nie ostry stąd i czytelność jego jest niedostateczna. Które to są siły (?) \(\displaystyle{ V = 7000 \ i \ H= 16000}\) (brak jednostek).
Należy rysunek uzupełnić i oznaczyć przeguby.
Do pana StudentIB:
jest Pan pewien że o taką odpowiedź tu chodzi?
Pisze Pan granice całkowania od zera do \(\displaystyle{ l}\) nie zaznaczając o "które \(\displaystyle{ l}\) " chodzi.
Mam wrażenie, że jest to wzór Maxwella- Mohra na ugięcie belki, ale on nie jest wynikiem "użycia" zasady prac przygotowanych.
Rysunek jest niekompletny o brak zaznaczonego przemieszczenia. Jest nie ostry stąd i czytelność jego jest niedostateczna. Które to są siły (?) \(\displaystyle{ V = 7000 \ i \ H= 16000}\) (brak jednostek).
Należy rysunek uzupełnić i oznaczyć przeguby.
Do pana StudentIB:
jest Pan pewien że o taką odpowiedź tu chodzi?
Pisze Pan granice całkowania od zera do \(\displaystyle{ l}\) nie zaznaczając o "które \(\displaystyle{ l}\) " chodzi.
Mam wrażenie, że jest to wzór Maxwella- Mohra na ugięcie belki, ale on nie jest wynikiem "użycia" zasady prac przygotowanych.
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Ramy - przemieszczenia
To \(\displaystyle{ H}\) i \(\displaystyle{ V}\) to muszą być wymiary gabarytowe ramy. Odpowiednio szerokość (od horizontal - poziomy) i wysokość (od vertical - pionowy).
Nie mam niestety doświadczenia w stosowaniu zasady prac przygotowanych do ram, ale z tego co znalazłem w literaturze (mogę podać źródła) to tak się to właśnie liczy. Ma Pan rację, że wzór jest zbliżony do metody Maxwella-Mohra. Najwyraźniej te metody są blisko powiązane. Postaram się jeszcze głębiej poszukać. Może Pan znajdzie jakieś informacje o zasadzie prac przygotowanych w starszych książkach do wytrzymałości, których ja nie mam. A ja postaram się sięgnąć po literaturę do mechaniki budowli.
Granica całki \(\displaystyle{ l}\) to z tego co wiem prostu długość przęsła.
Tu na przykład jest ten wzór w zbliżonej formie (strona 10): ... sc1/10.pdf
Nie mam niestety doświadczenia w stosowaniu zasady prac przygotowanych do ram, ale z tego co znalazłem w literaturze (mogę podać źródła) to tak się to właśnie liczy. Ma Pan rację, że wzór jest zbliżony do metody Maxwella-Mohra. Najwyraźniej te metody są blisko powiązane. Postaram się jeszcze głębiej poszukać. Może Pan znajdzie jakieś informacje o zasadzie prac przygotowanych w starszych książkach do wytrzymałości, których ja nie mam. A ja postaram się sięgnąć po literaturę do mechaniki budowli.
Granica całki \(\displaystyle{ l}\) to z tego co wiem prostu długość przęsła.
Tu na przykład jest ten wzór w zbliżonej formie (strona 10): ... sc1/10.pdf
Wydzielono z: Ramy - przemieszczenia
Pan StudentIB ma rację ze wzorem oraz wymiarami.
Bardzo mi ta podpowiedź pomogła, myślę, że jestem na dobrej drodze ku rozwiązaniu tego zadania. Przemieszczenie znajduje się w miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką \(\displaystyle{ \delta}\). Przeguby znajdują się w każdym miejscu an które działa jakaś siła lub przesunięcie \(\displaystyle{ \delta}\). Tak naprawdę wiele więcej na rysunku nie ma, jest właśnie szerokość \(\displaystyle{ H=16 (5+6+5=16)}\) oraz wysokość ramy \(\displaystyle{ 7}\).
Jest wiadomość tylko, że \(\displaystyle{ E_I = 5000kNm^2}\)
To co niewidocznę może znajdować się po prawej i lewej stronie \(\displaystyle{ \delta}\) - na prętach. Jest pod nimi zapisane "\(\displaystyle{ 2E_I}\)".
Gdy rozwiąże zadanie postaram się tu wrzucić rozwiązanie, może ktoś będzie miał podobny problem i kiedyś przyda mu się to rozwiązanie.
Bardzo mi ta podpowiedź pomogła, myślę, że jestem na dobrej drodze ku rozwiązaniu tego zadania. Przemieszczenie znajduje się w miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką \(\displaystyle{ \delta}\). Przeguby znajdują się w każdym miejscu an które działa jakaś siła lub przesunięcie \(\displaystyle{ \delta}\). Tak naprawdę wiele więcej na rysunku nie ma, jest właśnie szerokość \(\displaystyle{ H=16 (5+6+5=16)}\) oraz wysokość ramy \(\displaystyle{ 7}\).
Jest wiadomość tylko, że \(\displaystyle{ E_I = 5000kNm^2}\)
To co niewidocznę może znajdować się po prawej i lewej stronie \(\displaystyle{ \delta}\) - na prętach. Jest pod nimi zapisane "\(\displaystyle{ 2E_I}\)".
Gdy rozwiąże zadanie postaram się tu wrzucić rozwiązanie, może ktoś będzie miał podobny problem i kiedyś przyda mu się to rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2019, o 14:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Ramy - przemieszczenia
Będę czekać na zapowiedziane rozwiązanie i prosiłbym o wspomnienie o otrzymanej za niego ocenie.
Pozdrawiam obu Panów.
PS A co oznaczają: prostokąt po lewej stronie i dwa napisy 5.000 nad jego wierzchołkami?
Pozdrawiam obu Panów.
PS A co oznaczają: prostokąt po lewej stronie i dwa napisy 5.000 nad jego wierzchołkami?
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Ramy - przemieszczenia
To obciążenie ciągłe. Wartość dwa razy żeby podkreślić, że jest równomiernie rozłożone. A wartość ta patrząc na pozostałe jednostki pewnie wynosi \(\displaystyle{ 5 \ kN/m}\).
Re: Ramy - przemieszczenia
Tak, znów się zgadza. W obliczeniach przyjąłem, iż obciążanie w środku tego pręta wynosi \(\displaystyle{ 5kN \cdot 5m=25kN}\) oraz przyjmuje kształt paraboli na wykresie sił wewnętrznych.