Hejka możecie mi pomóc wykonać poniższe zadanie?
Należy obliczyć siły w prętach.
kompletnie tego nie rozumiem.
Płaskie zbieżne układy sił
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Płaskie zbieżne układy sił
Pan żartuje, nic? Kompletnie nic?
Pozostaje zatem podręcznik: Mechanika, Wiktor Siuta.
Google też przywołują adresy wielu stron o statyce.
Pozostaje zatem podręcznik: Mechanika, Wiktor Siuta.
Google też przywołują adresy wielu stron o statyce.
Płaskie zbieżne układy sił
Dziękuję za podręcznik. Na pewno skorzystam, ale zadanie mam do wykonania na poniedziałek, a raczej ciężko będzie mi pozyskać podręcznik do tego czasu. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Płaskie zbieżne układy sił
Na początek proszę zesztywnić układ (zespawać ze sobą pręty w ich połączeniach ze sobą, w tych węzłach w których są połączone ze sobą) i do tak sztywnego układu przyłożyć siły zewnętrzne \(\displaystyle{ P_1, \ P_2, \ P_3}\), w sposób i miejscach jak na rysunku
Wiedząc, że reakcje w podporach mają kierunek osi prętów obliczyć ich wartości i zwroty.
Znając reakcje w podporach "górnych" i siły \(\displaystyle{ P_i \ i \ P_2}\) przyłożone do przegubu z równania równowagi węzła obliczyć siłę w poziomym pręcie która powinna mieć miarę poziomej składowej siły w ukośnym pręcie o zwrocie przeciwnym, zatem bć przeciwną poziomej składowej reakcji w dolnej podporze.
Rozwiązać dla sprawdzenia węzeł na który działa siła zewnętrzna \(\displaystyle{ P_3}\)
Wiedząc, że reakcje w podporach mają kierunek osi prętów obliczyć ich wartości i zwroty.
Znając reakcje w podporach "górnych" i siły \(\displaystyle{ P_i \ i \ P_2}\) przyłożone do przegubu z równania równowagi węzła obliczyć siłę w poziomym pręcie która powinna mieć miarę poziomej składowej siły w ukośnym pręcie o zwrocie przeciwnym, zatem bć przeciwną poziomej składowej reakcji w dolnej podporze.
Rozwiązać dla sprawdzenia węzeł na który działa siła zewnętrzna \(\displaystyle{ P_3}\)
Płaskie zbieżne układy sił
Skończyłem liczyć zadanie.
Dziękuję bardzo. Po prostu mamy to już na ćwiczeniach, a wykłady strasznie się opóźniają i nie znam teorii.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze policzyłem.
Dziękuję bardzo. Po prostu mamy to już na ćwiczeniach, a wykłady strasznie się opóźniają i nie znam teorii.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze policzyłem.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Płaskie zbieżne układy sił
Propozycja rozwiązania.
Warunki równowagi układu sił zbieżnych pozwalają określić dwie szukane siły.
Tu w zadaniu trzeba określić cztery reakcje w prętach !
...................................................................................
Rozpoznajemy układ sił zbieżnych - złożony.
Metodyka postępowania -rozłożyć dany układ na dwa podukłady proste, metodą myślowego przekroju. Na rys. przekrój przez pręt drugi wychodzacy z węzła A. Dalej uwalniamy ciało od więzów, zastępując je reakcjami w prętach. Kierunki reakcji wzdłuż osi pretów, zwroty zakładamy!
I. Rozpatrujemy równowage węzła A i wyznaczamy z warunków analitycznych lub wykreślnego( zamknięty wielobok sił) reakcje w pręcie:\(\displaystyle{ S _{1}, S _{2}}\)
/ Kąty z osiami wyznaczyć w oparciu o związki trygonometryczne kąta ostrego w trójkącie./
II. Teraz mając określoną reakcję \(\displaystyle{ S _{1}}\) rozpatrujemy równowagę węzła B i wyznaczamy kolejne dwie reakcje.-- 8 lis 2018, o 18:17 --Rozwiązanie( określenie sił \(\displaystyle{ S_{1}, S_{2}}\) z dwóch równań) w oparciu o analityczny warunek równowagi układu sił zbieżnych dla węzła \(\displaystyle{ A}\);
\(\displaystyle{ \Sigma F _{x}= -S _{1}+S _{2} \cdot \sin \alpha =0}\),
\(\displaystyle{ \Sigma F _{x}= -P _{3}+S _{2} \cdot \cos \alpha =0}\),
Gdzie z rysunku
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
..............................................
Potwierdzenie wyniku uzyskamy stosując metodę wykreślną -rysujemy zamknięty wielobok sił dla wezła A -trójkąt sił jak na rysunku. Wynik obarczony niedokładnościa rysunku.
Dokładny wynik poprzez rozw. trójkąta prostokatnego( metoda geometryczna) znajdujemy szukane boki trójkąta- siły w prętach.
...................................
Teraz przechodzimy do węzła B.