Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Witam,

na innym forum (

Kod: Zaznacz cały

http://forum.cad.pl/podno-nik-no-ycowy-pkm-t81742.html
) znalazłem stary temat, w którym autor pytał o poprawność obliczeń siły rozciągającej śrubę \(\displaystyle{ F_{s}}\) w podnośniku nożycowym. Potem dopisał, że policzył to w inny sposób (z przemieszczeń przygotowanych) i wyszła mu \(\displaystyle{ 2}\) razy większa siła. Ale zacząłem się zastanawiać co jest nie tak w jego pierwszym schemacie obliczeń.

Rysunek:


Obliczenia:

\(\displaystyle{ 0,5 F_{s}=F_{r} \cdot \cos{\alpha}}\)

\(\displaystyle{ F_{r}=\frac{Q}{2 \sin{\alpha}}}\)

\(\displaystyle{ 0,5 F_{s}=\frac{Q}{2 \sin{\alpha}} \cdot \cos{\alpha}}\)

\(\displaystyle{ 0,5 F_{s}=\frac{Q}{2}\cdot \ctg{\alpha}}\)

\(\displaystyle{ F_{s}=Q \cdot \ctg{\alpha}}\)

Moim zdaniem błędny jest zapis \(\displaystyle{ F_{r}=\frac{Q}{2 \sin{\alpha}}}\) i powinno być:
\(\displaystyle{ \sin{\alpha}=\frac{Q}{F_{r}}}\)

\(\displaystyle{ F_{r}=\frac{Q}{sin{\alpha}}}\)

I wtedy faktycznie wychodzi tak jak autor obliczył z przemieszczeń przygotowanych: \(\displaystyle{ F_{s}=2Q \cdot \ctg{\alpha}}\)

Mam rację ?

Nie jestem też przekonany czy musi być \(\displaystyle{ 0,5 F_{s}}\), ale chyba tak.

Jeśli ktoś potwierdzi, że rzeczywiście błąd autora polegał na niepotrzebnym wprowadzeniu tej dwójki do wzoru na siłę rozciągającą śrubę to chciałbym to też policzyć z zasady prac przygotowanych. Ale niestety nigdy nie miałem do czynienia z takimi układami (na zajęciach był chyba tylko 1 przykład z zasady prac przygotowanych i to zupełnie innego rodzaju), więc prosiłbym o podpowiedź od czego w ogóle zacząć i mniej więcej jak to liczyć.

Z góry dziękuję za pomoc
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: SlotaWoj »

Zapis \(\displaystyle{ F_r=\frac{Q}{2\sin\alpha}}\) jest poprawny i ma być \(\displaystyle{ F_s=Q\ctg\alpha}\) .

User Rakos z forum CAD.pl musiał popełnić błąd w zastosowaniu metody prac przygotowanych.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Dziękuję. A mógłbym prosić o wyjaśnienie skąd ta dwójka we wzorze na \(\displaystyle{ F_{r}}\) ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: SlotaWoj »

Narysuj sobie równoległobok rozkładu siły \(\displaystyle{ Q}\) na składowe działające wzdłuż nożyc.
Ponieważ poniżej śruby również są nożyce, więc w konsekwencji ta dwójka w mianowniku „znika” i wychodzi \(\displaystyle{ Q\ctg\alpha}\) .
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: kruszewski »

A jak będą wyglądały siły w prętach i przegubach dla takiego "wynalazku"?
Ukryta treść:    
Pozdrawiam serdecznie,
W.Kr.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

SlotaWoj pisze:Narysuj sobie równoległobok rozkładu siły \(\displaystyle{ Q}\) na składowe działające wzdłuż nożyc.
Czyli coś takiego ?



Wiem, że \(\displaystyle{ Q}\) będzie sumą tych składowych w nożycach a ich wartości można wyznaczyć rzutując je na oś pionową, ale tam jest inny kąt niż \(\displaystyle{ \alpha}\) i nie bardzo widzę jak użyć kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) rzutując siły \(\displaystyle{ Q_{1}}\) i \(\displaystyle{ Q_{2}}\) na pionową oś.



Panie Kruszewski, ten przykład też jest ciekawy, zastanowię się nad nim na pewno jak już zrozumiem do końca o co chodzi w zadaniu z prostą geometrią.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: siwymech »

Pomoc:
" Krok po kroku" do rozwikłania problemu z wykorzysaniem zasady prac wirtualnych.
Należy zwrócić uwagę na przyjęcie układu odniesienia i geometrię układu!.

431406.htm
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Dziękuję za link, nie widziałem tego tematu a na pewno przyda się jak będę próbował to rozwiązać z mechaniki analitycznej. Ale na razie chciałbym w 100% zrozumieć prostsze rozwiązanie. Skąd ta zależność od kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) w składowych siły \(\displaystyle{ Q}\) ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: kruszewski »

Propozycja.
431406.htm#p5543562

-- 12 maja 2018, o 12:52 --

Taka ilustacja:
Edit ! oprawiłem szkic,



Rysunek ilustracyjny pokazujący jak konstruowane są poszczególne wektokry sił.
Proszę zauważyć, że "nożyce" ściskane są dwiema siłami \(\displaystyle{ vec{Q} = vec{R}}\) działającymi wzdłuż osi nożyc, stąd siła rolzciągająca śrubę jest wynikiem działania obu tych sił.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, o 16:28 przez kruszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Bardzo dziękuję za rysunek, dzięki niemu widzę jak siła rozciągająca śrubę jest składana z sił działających wzdłuż górnej i dolnej części nożyc. Wcześniej nie brałem w ogóle pod uwagę tych dolnych sił od reakcji podłoża.

Ale prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie jak dojść do tego wzoru \(\displaystyle{ F_{r}=\frac{Q}{2 \sin{\alpha}}}\). Bo naprawdę nie widzę skąd wziąć do tej zależności kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) zapewne przeniesiony w inne miejsce.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: SlotaWoj »

SlotaWoj pisze:Narysuj sobie równoległobok rozkładu siły \(\displaystyle{ Q}\) na składowe działające wzdłuż nożyc.
Ponieważ poniżej śruby również są nożyce, więc w konsekwencji ta dwójka w mianowniku „znika” i wychodzi \(\displaystyle{ Q\ctg\alpha}\) .
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: kruszewski »

Widać tu tę zależność?
Ukryta treść:    
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Przychodzi mi do głowy tylko coś takiego:



\(\displaystyle{ sin{alpha}=frac{frac{1}{2}Q}{F_{r}}}\)

\(\displaystyle{ sin{alpha} F_{r}=frac{1}{2}Q}\)

\(\displaystyle{ F_{r}=frac{frac{1}{2}Q}{sin{alpha}}=frac{Q}{2 sin{alpha}}}\)

Ale pewnie nie o to chodzi, prawda ?

Ten przykład w miarę rozumiem, ale tutaj kąt \(\displaystyle{ alpha}\) jest w innym miejscu (post użytkownika siwymech):
396788.htm
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: kruszewski »

Tak, o to chodzi.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Siła rozciągająca śrubę w podnośniku nożycowym

Post autor: StudentIB »

Autor tego tematu z innego forum chyba rozwiązał to w ten sposób (szare zaznaczenie):



A przynajmniej tak wnioskuję po pokreślonych elementach na jego rysunku. Wychodzi tak samo z tym schematem.

Teraz spróbuję to rozwiązać z wykorzystaniem zasady prac przygotowanych. Niestety przykładów jest mało. Temat zalinkowany przez użytkownika siwymech może być przydatny, ale tam jest jednak więcej sił (analizie podlega układ wiszący, więc brane są pod uwagę ciężary prętów zaczepione w ich środkach masy). Prostszy przykład, podobny do mojego problemu znalazłem tutaj (str. 25 - 29): _ ... l_work.pdf

Tak to powinienem rozwiązać (tylko bez podstawiania konkretnych wartości liczbowych) ?
ODPOWIEDZ