Proszę o pomoc bo chyba źle rozumuję. Wyobraźmy sobie belkę podpartą na dwóch podporach A i B na jej końcach. Na tych podporach działają momenty M: na A skierowany zgodnie z ruchem wskazówek zegara, na podporze B przeciwnie do wskazówek. Chcąc wyliczyć ze statyki reakcje podporowe układam równanie momentów i...czy te momenty się zerują czy ja źle rozumiem znakowanie momentów? Próbowałem podpierać się skryptem Iwulskiego (zad 26) gdzie jest podobne zadanie tylko z dodatkową siłą i tam momenty się zerują. No ale reakcje są...może późna pora jest. Pomoże ktoś?
pozdr.
Prosta belka z dwoma momentami.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Prosta belka z dwoma momentami.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{}M _{B}=-M-R _{A} \cdot l+M=0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{}F _{y}=+R _{A}-R _{B} =0}\)
...............................................................
\(\displaystyle{ \sum_{}^{}M _{A}=+M+R _{B} \cdot l -M=0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{}F _{y}=+R _{A}-R _{B} =0}\)
...............................................................
\(\displaystyle{ \sum_{}^{}M _{A}=+M+R _{B} \cdot l -M=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Prosta belka z dwoma momentami.
Jeżeli te momenty są sobie równe i mają przeciwne zwroty to oczywistym jest że ich suma równa jest zero.
Vide post p. siwymech
Ba, tak obciążona z założenia nieważka belka nie wymaga podpór bo ich reakcje są zerowe. Jest to przypadek czystego zginania. Zginania bez siły poprzecznej. Wykresami obciążenia belki, sił przekrojowych, są:
\(\displaystyle{ M_g(x) = M}\) i \(\displaystyle{ T (x) = 0}\)
Vide post p. siwymech
Ba, tak obciążona z założenia nieważka belka nie wymaga podpór bo ich reakcje są zerowe. Jest to przypadek czystego zginania. Zginania bez siły poprzecznej. Wykresami obciążenia belki, sił przekrojowych, są:
\(\displaystyle{ M_g(x) = M}\) i \(\displaystyle{ T (x) = 0}\)