Statyka - Wypadkowa sił...

Malwa1x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 12 sty 2018, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Statyka - Wypadkowa sił...

Post autor: Malwa1x »

Witam serdecznie.
Chciałabym skorzystać jeszcze raz z Wszej ogromnej wiedzy i prosić o rozwiązanie jeszcze jednego zadania.
Tym razem zadanie jest trudniejsze.
Zastanawiam się też dlaczego w treści zadania w danych są użyte dwa razy te same oznaczenia "\(\displaystyle{ P_2}\)" oraz " \(\displaystyle{ \alpha_1}\) " Może to błąd nauczyciela i powinno być np. \(\displaystyle{ P_3}\) ?

Treść zadania:
Określ wypadkową sił:
Dane:
\(\displaystyle{ P_1=10N \\
\alpha_1=30^\circ \\
P_2=20N \\
\alpha_1=60^\circ\\
P_2=30N \\
\alpha_1=90^\circ}\)


Z góry bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 14 sty 2018, o 16:11 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

Re: Statyka - Wypadkowa sił...

Post autor: siwymech »

Prosze wykorzystać metodę graficzną wieloboku sił lub metodę analityczną - zastosować tw. o sumie rzutów.
412445.htm?hilit=%20tw%20carnot

Kwestia oznaczeń sił.
Oznaczenia literowe sił ułatwiają rysowanie- dają czytelność rysunku, ale nie wpływają na końcowy wynik, byle zachować wartość kierunek i zwrot podanych sił.
ODPOWIEDZ