Zaprojektuj połączenie gwintowe
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Witam,
Dostałem polecenie na studiach aby zaprojektować połączenie gwintowe które jest obciążone siłą \(\displaystyle{ 15\ kN}\) i nie wiem jak mam to obliczyć. Wiem że nakrętka ma mieć \(\displaystyle{ n=6}\) . Obliczyłem \(\displaystyle{ d_1}\) które ma \(\displaystyle{ 16}\) więc przyjąłem z tabelki M20... a dalej co? jak obliczyć długość śruby? Szerokość nakrętki? skoro \(\displaystyle{ P}\) to \(\displaystyle{ 2.5}\) to po prostu \(\displaystyle{ 2.5 \cdot 6}\) ?
Dostałem polecenie na studiach aby zaprojektować połączenie gwintowe które jest obciążone siłą \(\displaystyle{ 15\ kN}\) i nie wiem jak mam to obliczyć. Wiem że nakrętka ma mieć \(\displaystyle{ n=6}\) . Obliczyłem \(\displaystyle{ d_1}\) które ma \(\displaystyle{ 16}\) więc przyjąłem z tabelki M20... a dalej co? jak obliczyć długość śruby? Szerokość nakrętki? skoro \(\displaystyle{ P}\) to \(\displaystyle{ 2.5}\) to po prostu \(\displaystyle{ 2.5 \cdot 6}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2017, o 08:18 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Z tekstu i pytań domyślam się, że jest to fragment obliczeń projektu podnośnika śrubowego.
Jeżeli tak, to w każdym podręczniku do PKM - Cz. maszyn jest pełna procedura takiego obliczania i projektowania. Autorów jest wielu ale Google, podnośnik śrubowy i tyle do czytania ile Kolega chce i wytrzyma.
Jeżeli tak, to w każdym podręczniku do PKM - Cz. maszyn jest pełna procedura takiego obliczania i projektowania. Autorów jest wielu ale Google, podnośnik śrubowy i tyle do czytania ile Kolega chce i wytrzyma.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2017, o 10:11 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Pan informacje o założeniach do projektu bardzo lapidarne.
Trzeba dookreślić -doprecyzować:-rodzaju obciążenia, charakter pracy, zastosowania połączenia.
Połączenie gwintowe ruchowe, to najczęstsze projekty (PKM) związane z mechanizmami śrubowymi.
**************************
Zachęcając do korzystania z literatury:
Wysokość \(\displaystyle{ H}\)nakrętek obliczamy z warunku wytrz. na nacisk powierzchniowy.
Zapewniamy sztywność i trwałość nakrętki( mechanizm śrubowy- długa śruba) przez warunek:
\(\displaystyle{ \frac{H}{P}=z=(6-10)}\)
\(\displaystyle{ z}\)- liczba zwojów czynnych nakrętki
**********************************
Dla nakrętek ogólnego przeznaczenia "normalnych" przyjmuje się (nie oblicza się):
\(\displaystyle{ H \approx 0,8d}\)
Przykładowa długość skręcenia \(\displaystyle{ l}\)
dla stali i żeliwa - \(\displaystyle{ l=(1-1,3)d}\)
Trzeba dookreślić -doprecyzować:-rodzaju obciążenia, charakter pracy, zastosowania połączenia.
Połączenie gwintowe ruchowe, to najczęstsze projekty (PKM) związane z mechanizmami śrubowymi.
**************************
Zachęcając do korzystania z literatury:
Wysokość \(\displaystyle{ H}\)nakrętek obliczamy z warunku wytrz. na nacisk powierzchniowy.
Zapewniamy sztywność i trwałość nakrętki( mechanizm śrubowy- długa śruba) przez warunek:
\(\displaystyle{ \frac{H}{P}=z=(6-10)}\)
\(\displaystyle{ z}\)- liczba zwojów czynnych nakrętki
**********************************
Dla nakrętek ogólnego przeznaczenia "normalnych" przyjmuje się (nie oblicza się):
\(\displaystyle{ H \approx 0,8d}\)
Przykładowa długość skręcenia \(\displaystyle{ l}\)
dla stali i żeliwa - \(\displaystyle{ l=(1-1,3)d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Warto zaglądnąć pod ten adres:
Kod: Zaznacz cały
http://bc.pollub.pl/Content/681/pkm1-news.pdf
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Uogólniłbym - bowiem wypracowano metodykę obl. połączeń gwintowych w zależności od przypadku obciążenia.
**************************************
Bardzo przystępna pozycja, wprowadzającą w istotę problematyk i- podręcznik do technikum
... 3w&f=false
**************************************
Bardzo przystępna pozycja, wprowadzającą w istotę problematyk i- podręcznik do technikum
... 3w&f=false
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Dostałem zadnie:
1. Zaprojektuj połączenia gwintowena do którego przykręcony jest hak osiowo., a na haku jest siła 15kN.
a. Połączenie sztywne
b. połączenie luźne ( nakrętka nie jest dokręcona )
2. Zaprojektuj połączenia gwintowane do którego przykręcony- poprzecznie przykręcony z 2 stron jest hak poprzecznie, a na haku jest siła 15kN.
a. Połączenie sztywne
b. połączenie luźne ( nakrętka nie jest dokręcona )
1. Zaprojektuj połączenia gwintowena do którego przykręcony jest hak osiowo., a na haku jest siła 15kN.
a. Połączenie sztywne
b. połączenie luźne ( nakrętka nie jest dokręcona )
2. Zaprojektuj połączenia gwintowane do którego przykręcony- poprzecznie przykręcony z 2 stron jest hak poprzecznie, a na haku jest siła 15kN.
a. Połączenie sztywne
b. połączenie luźne ( nakrętka nie jest dokręcona )
Zaprojektuj połączenie gwintowe
No ja to wiem, ale żeby chociaż wykładowca zasugerował jak to zrobić lub z jakiej książki korzystać... ale to już norma: "macie zadanie i róbcie". Bez znaczenia, że nikt nie wie jak to zrobić, ani jak ma to finalnie wyglądać.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Musi Pan uznać sugestie - konieczne samodzielne studiowanie stosownej literatury, Części maszyn, PKM- Rozdział: Połączenia kształtowe-gwintowe, śrubowe.
Rozpocząć kwerendę od poszukiwania rozwiązania montażu haka do poprzeczki, lepiej wpisać do wyszukiwarki: zblocze hakowe - to pojęcie z dźwignic!!!
..............................
Koniecznie zapoznanie się z przypadkami obciążeń. Tam analiza obciążenia i opisane warunki wytrzymałościowe. To będzie Pana baza do zakwalifikowania z jakim mamy przypadkiem obc. w oparciu o dane do ćwiczenia.
Np. I przypadek - połączenie bez napięcia wstępnego śruby, obciążone roboczą siłą osiową w śrubie
Rozpocząć kwerendę od poszukiwania rozwiązania montażu haka do poprzeczki, lepiej wpisać do wyszukiwarki: zblocze hakowe - to pojęcie z dźwignic!!!
..............................
Koniecznie zapoznanie się z przypadkami obciążeń. Tam analiza obciążenia i opisane warunki wytrzymałościowe. To będzie Pana baza do zakwalifikowania z jakim mamy przypadkiem obc. w oparciu o dane do ćwiczenia.
Np. I przypadek - połączenie bez napięcia wstępnego śruby, obciążone roboczą siłą osiową w śrubie
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
To Pan, student, ma zaproponować schemat takiego połączenia, a w dalszej części "ubrać" go w odpowiednie tworzywo. Aby wyrobić sobie pogląd o takich konstrukcjach, rozwiązaniach należy przeglądnąć trochę literatury o takich "wynalazkach". Czyli zapoznać się z rozwiążaniami już istniejącymi. Ale i patrzeć po okolicy, bo często można spotkać ciekawe rozwiązania przydatne w późniejszym czasie.
Proponuję Koledze by zaprezentował tu taki schemat, ale z uzasadniem, dla czego taki i podyskutujemy.
Proponuję Koledze by zaprezentował tu taki schemat, ale z uzasadniem, dla czego taki i podyskutujemy.
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Tak, to ja mam "ZAPROJEKTOWAĆ", ale skoro mamy wszystko robić na własną rękę, a potem usłyszeć "to jest źle" i żadnych słów dlaczego? Co z tego, że mam pokupowane książki techniczne, skoro wszystko jest i tak źle. Wiec pomyślałem, że może na forum wytłumaczą mi jak to się powinno robić
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Znam ten ból, ale zawsze istnieje "instancja odwoławcza". Pytanie dla czego jest żle? Jeżeli Pan Asystent nie wyjaśnia przekonywująco, raz, drugi, temu innemy studentowi, to należy poprosić pana dziekana o odsunięcie takiego asystenta od dydaktyki. Oni z reguły nie mają omal żadnego doświadczenia praktycznego w tej dyscyplinie.
Kiedyś, kiedyś, w programie telewizyjnym o takich problemach student wypowiedział zdanie: "czego może nauczyć mnie pan docent, który nigdy nie skonstruował żadnego urządzenia?"
Kiedy byłem studntem to na ćwiczeniach z PKM-u prowadzący upierał się przy rozwiązaniu na oko racjnalnym' Po dłuższej irracjonalnej dyskusji wyraziłem zgodę na zmianę rozwiązania ale pod warunkiem, że pokaże mi sposób na włożenie tego elementu tam, gdzie on proponuje go umieścić.
Odpuścił.
Rozwiązań konstrukcyjnych każdego omal problemy jest kilka. Jedne maja przewagę nad drugimi prostotą, obróbką, ceną, łatwością użytkowania, niezawodnością działania, etc. Nawet estetyką.
Wybrać należy zawsze optymalny wariant. Ale tę optymalność należy uzasadnić. Najpierw sobie a później zamawiającemu i / lub użytkownikowi. Tu zamawiającym jest katedra poprzez pana asystenta.
I nie pisze tego teoretyk sztuki PKM, ale taki co za rajzbretem spędził blisko pół wieku popełniając różne "wynalazki".
Kiedyś, kiedyś, w programie telewizyjnym o takich problemach student wypowiedział zdanie: "czego może nauczyć mnie pan docent, który nigdy nie skonstruował żadnego urządzenia?"
Kiedy byłem studntem to na ćwiczeniach z PKM-u prowadzący upierał się przy rozwiązaniu na oko racjnalnym' Po dłuższej irracjonalnej dyskusji wyraziłem zgodę na zmianę rozwiązania ale pod warunkiem, że pokaże mi sposób na włożenie tego elementu tam, gdzie on proponuje go umieścić.
Odpuścił.
Rozwiązań konstrukcyjnych każdego omal problemy jest kilka. Jedne maja przewagę nad drugimi prostotą, obróbką, ceną, łatwością użytkowania, niezawodnością działania, etc. Nawet estetyką.
Wybrać należy zawsze optymalny wariant. Ale tę optymalność należy uzasadnić. Najpierw sobie a później zamawiającemu i / lub użytkownikowi. Tu zamawiającym jest katedra poprzez pana asystenta.
I nie pisze tego teoretyk sztuki PKM, ale taki co za rajzbretem spędził blisko pół wieku popełniając różne "wynalazki".
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Niestety to jest "stary wyjadacz" nie tylko my mamy tak trudno, ale wszyscy, z racji ze mamy z nim praktycznie przez całe studia to nikt nie chce podpadać. Nie raz był zgłaszany i nic nie poskutkowało, wiec niestety, jeżeli nie zmieni się dziekan to nic się z nim nie stanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Zatem poproszę o szkic tego wynalazku. Podyskutujemy. Tu jest wielu co znają fach od strony fachowej.
omocy nie odmówi nikt.
omocy nie odmówi nikt.
Zaprojektuj połączenie gwintowe
Znalazłem że do Pierwszego przypadku z osiowym zamocowaniem rysunek ma wyglądać tak:
A co do poprzecznego to mówił ze z dwóch stron ma być połączenie gwintowe. Tyle wiem. A jak dopytywaliśmy się o konkrety to usłyszeliśmy: "Zaprojektujcie".
A co do poprzecznego to mówił ze z dwóch stron ma być połączenie gwintowe. Tyle wiem. A jak dopytywaliśmy się o konkrety to usłyszeliśmy: "Zaprojektujcie".