witam, mam takie oto zadanie: Wysiegnik składający się z dwoch pretow polaczonych przegubowo w punktach A i B ze sciana i w punkcie C z obracajacym sie krazkiem przez ktory przerzucono linke przymocowana do sciany w punkcie d. Obliczyc sily w pretach jezeli drugi koniec linki obciazono ciezarem G=1000N. PRzyjac \(\displaystyle{ \alpha}\)=30 \(\displaystyle{ \beta}\)= 35
prosze o pomoc
-- 31 lip 2017, o 13:59 --
mam problem z katami, zle je chyba przenosze, bo wychodzi za kazdym razem zla odpowiedz
statyka wysiegnik
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: statyka wysiegnik
1. Proszę przepisać treść wg obowiącujących tu zasad, czyli używjąc LaTeX-a. Bo moderator może przenieść posta do kosza.
2. Zadanie jest łatwe do rozwiązania, proszę tylko pamiętać, że siła w nici w każdym jej przekroju wzdłuż jej długości ma taką samą miarę. Zatem krążek w punkcie \(\displaystyle{ C}\) jest obciążony siłą poziomą \(\displaystyle{ \vec{S_h}}\) potrzymującą ciężar i skierowną do sciany, oraz siłą pionową \(\displaystyle{ \vec{S_v}}\) mających tę samą miarę równą \(\displaystyle{ |G|}\) (siły w ponowej części liny). Są to składowe siły \(\displaystyle{ W}\) działającej na oś krążka.
Proszę nie zapominać o zasadzie działania siły w osi pręta.
2. Zadanie jest łatwe do rozwiązania, proszę tylko pamiętać, że siła w nici w każdym jej przekroju wzdłuż jej długości ma taką samą miarę. Zatem krążek w punkcie \(\displaystyle{ C}\) jest obciążony siłą poziomą \(\displaystyle{ \vec{S_h}}\) potrzymującą ciężar i skierowną do sciany, oraz siłą pionową \(\displaystyle{ \vec{S_v}}\) mających tę samą miarę równą \(\displaystyle{ |G|}\) (siły w ponowej części liny). Są to składowe siły \(\displaystyle{ W}\) działającej na oś krążka.
Proszę nie zapominać o zasadzie działania siły w osi pręta.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: statyka wysiegnik
1.Uwalniamy ciało od więzów, zastępując je reakcjami
1.1. Kierunek reakcji w linie \(\displaystyle{ S}\)(więź wiotka) wzdłuż jej osi.
/Zakładamy, że krążek obraca się bez tarcia- zatem linka rozciągana jest na całej swej długości jednakowa siłą ( przed krążkiem i za krążkiem)- \(\displaystyle{ G=S}\)
1.2. Kierunki reakcji w prętach \(\displaystyle{ R _{A}, R _{B}}\) wzdłuż ich osi, zwroty zakładamy.
2.Rozpoznajemy układ sił.
Siły tworzą układ sił -zbieżnych.
3.Rozważamy równowagę punktu C i przyjmujemy sposób rozw.
Rozwiązujemy m. rachunkową - wprowadzamy prostokątny układ współrzędnych, oznaczamy kąty między osiami, a siłami i wypisujemy dwa analityczne warunki równowagi dla tego typu układu sił
.............................................
Kąt między reakcją \(\displaystyle{ R _{A}}\) w pręcie \(\displaystyle{ AC}\), a osią \(\displaystyle{ x}\) jest równy:
\(\displaystyle{ \gamma=90-( \alpha + \beta )=25 ^{\circ}}\)
.............................
Powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: statyka wysiegnik
Autorka wycofał swój wcześniejszy list z próbą rozwiązania, zatem nie można było odpowiedzieć na pytamie o popełniany błąd.
PS. Nie ma potrzeby zakładać beztarciowy obrót krążka bo krążek nie obraca się. Jeden koniec nici jest trwale umocowany a jego długość jest stała.
PS. Nie ma potrzeby zakładać beztarciowy obrót krążka bo krążek nie obraca się. Jeden koniec nici jest trwale umocowany a jego długość jest stała.