wykresy momentów gnących w belkach

ziarno933m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2017, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

wykresy momentów gnących w belkach

Post autor: ziarno933m »

Witajcie
chciałbym aby mi ktos wytłumaczył jak łatwo można określić momenty gnące w ramie, najbardziej chodzi mi o przedział x3

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4tky/
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: wykresy momentów gnących w belkach

Post autor: kruszewski »

Proszę zredukować działanie obciążenia ciągłego (podobnie by było, gdyby działało skupione) do siły \(\displaystyle{ Q=q \cdot a}\) działającej wzdłuż osi pręta (pionowego) i momentu skupionego (momentu pary sił) tej siły względem każdego bieguna przynależnego do tej osi
\(\displaystyle{ M_o=Q \cdot \frac{a}{2} = \frac{1}{2}ql^ 2}\) .
Zauważamy dalej, że poziomy pręt jest obciążony siłą poprzeczną do tego pręta \(\displaystyle{ Q}\) i momentem skupionym \(\displaystyle{ M}\).
\(\displaystyle{ M_{x_3} = -Q \cdot x_3+M_o}\)
Ich suma algebraiczna względem dowolnie wybranego przekroju pręta jest momentem w tym przekroju. Rzędne (wartości momentu w przekrojach) dla wszystkich przekrojów to "wykres" momentu podług długości pręta.
ODPOWIEDZ