Obliczenie momentów skręcających wału maszynowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Obliczenie momentów skręcających wału maszynowego.
Zadanie brzmi: Zaprojektuj wał maszynowy.
Mam pytanie odnośnie obliczenia momentu skręcającego w kole pasowym, gdyż jak przeliczam je to wychodzi mi 0, a dalej potrzebuje tego momentu do obliczenia siły obwodowej.
DANE:
N=11,2 [N]
n=1500 [obr/min]
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Obliczenie momentów skręcających wału maszynowego.
Moment skręcający \(\displaystyle{ M _{s}}\) liczymy w zależności od danych wyjściowych na dwa sposoby:
1. \(\displaystyle{ M _{o}=M _{s} =F \cdot \frac{D}{2}}\)\(\displaystyle{ }\) Nm
2. \(\displaystyle{ M _{s} \approx 9550 \frac{P}{n}}\) \(\displaystyle{ }\)Nm
\(\displaystyle{ F}\) [N]- siła obwodowa na kole,
\(\displaystyle{ D}\) [m]- średnica koła,
\(\displaystyle{ P}\) [kW]- moc silnika napędzającego,
\(\displaystyle{ n}\) [obr/min]- obroty silnika.
....................
Dane, które Pan podał nieprecyzyjne.
1. \(\displaystyle{ M _{o}=M _{s} =F \cdot \frac{D}{2}}\)\(\displaystyle{ }\) Nm
2. \(\displaystyle{ M _{s} \approx 9550 \frac{P}{n}}\) \(\displaystyle{ }\)Nm
\(\displaystyle{ F}\) [N]- siła obwodowa na kole,
\(\displaystyle{ D}\) [m]- średnica koła,
\(\displaystyle{ P}\) [kW]- moc silnika napędzającego,
\(\displaystyle{ n}\) [obr/min]- obroty silnika.
....................
Dane, które Pan podał nieprecyzyjne.