Reakcje w stalowym precie

rajnmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: rajnmar »

Witam, czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłem reakcje?
AU
AU
u7Agxgg.jpg (16.28 KiB) Przejrzano 123 razy
AU
AU
wDhp0rS.jpg (18.55 KiB) Przejrzano 123 razy
\(\displaystyle{ Rd=Ra-9

A1=7,07cm^{2}

A2=1,13cm^{2}

E=200* 10^{9}

\alpha =1,2* 10^{-5}

\Delta l =0

\Delta l=\frac{N*l}{E*A} + \alpha *\Delta T*l


\Delta l =\frac{-RA*1,5}{200*10^{9}*7,07*10^{-4}} + \frac{-RA*1,9}{200*10^{9}*1,11*10^{-4}} + \frac{(-RA+9*10^{3})*1}{200*10^{9}*1,11*10^{-4}} + 1,2*10^{-5}*40*4,4=0/*10^{5}/*1414

\Delta l=-1,5RA+\frac{-1,9RA}{226}+\frac{-1414RA+12726000}{226}+298636,8=0

-1,5RA-11,89RA-6,26RA+5630,73+298636,8=0

-19,65RA=-354946.53

RA=18,20kN

RD=-9,06kN}\)

Czy mogę jakoś sprawdzić czy dobrze to wyszło?
Będę bardzo wdzięczny. Z góry dzięki.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: kruszewski »

Narysowany wektor reakcji \(\displaystyle{ R_D}\) i wyliczony: RD=-9,06kN
oznaczają to, że reakcja \(\displaystyle{ R_D}\) ma zwrot przeciwny do zaznaczonego na rysunku. Czy to jest prawdą?
rajnmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: rajnmar »

Nie mogę znaleźć błędu.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: kruszewski »

Pisze Kolega że:
\(\displaystyle{ R_D=R_A-9}\) ......(a)
to podstawiając do (a) \(\displaystyle{ R_A=18,20}\), mamy:
\(\displaystyle{ R_D=18,20 - 9 = 9,20}\) , plus 9,20 ! a nie minus 9,20. Zauważa Kolega różnicę?

Jeżeli w wyniku rachowania obliczona wartość niewiadomej siły jest dodatnia, to oznacza to, że zwrot jej wektora zaznaczony i respektowany w obliczeniach jest poprawny, w przeciwnym przypadku (jak otrzymamy ją ze znakiem "minus" należy poprawić jej zwrot zmieniając go na przeciwny. (problem powinien być znany z rozwiązywania zadań ze statyki, z równań równowagi statycznej).
rajnmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: rajnmar »

Dobra, dziękuje

-- 21 sie 2016, o 14:28 --

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy stopni Celsjusza nie powinienem zamienić na Kelwina?


Obliczając z kelwinami dość duże przemieszczenia mi wychodzą.

-- 21 sie 2016, o 17:20 --

Jeżeli mam podany współczynnik rozszerzalności cieplnej \(\displaystyle{ \alpha}\) w \(\displaystyle{ \frac{1}{K}}\) to \(\displaystyle{ \Delta T}\) również mam przyjąć w kelwinach?

Natomiast gdybym liczył w °C i miał \(\displaystyle{ \Delta T}\) ujemną to mam zwracać uwagę na jej znak czy nie?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: kruszewski »

Kelvin to nazwa stopnia temperaturowego na cześć Lorda Kelvina za jego zasługi w termodynamice.
Miarą jego ( nie Lorda) jest setna część różnicy temperatur punktu wrzenia wody i temperatury jej punktu potrójnego.
\(\displaystyle{ \Delta T^oK = T_2-T_1= \Delta t^C = t_2-t_1}\) w pomiarze temperatur.
Różnica temperatur o \(\displaystyle{ 40^o}\) oznacza, że ciało posiadające na początku temperaturę \(\displaystyle{ 20^C}\) zostało ogrzane do temperatury \(\displaystyle{ t_2=20^oC + (\Delta t=40^o)=60^o C}\) zaś na termometrze Kelvina ( co ma początek skali 'w zerze absolutnym') temperatury wskazywane byłyby odpowiednio równe: \(\displaystyle{ T_1=273,16^o +20^o = 293,16^o}\) w skali Kelvina oraz : \(\displaystyle{ T_2=(T_1=273,16^o +20^o = 293,16^o)+40^o = 333,16^o}\) na skali Kelvina. Różnica tych temperatur to (po prostych rachunkach) \(\displaystyle{ \Delta T=\Delta t = 40^o}\) temperaturowych.
W.Kr.
PS. Termodynamików proszę o łaskawość w ocenie objaśnienia.
rajnmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: rajnmar »

Więc jeżeli mam \(\displaystyle{ \Delta T=-40^o}\) to podstawiam ją jako Delta \(\displaystyle{ T=40^o}\) prawda?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Reakcje w stalowym precie

Post autor: kruszewski »

Jeżeli temperatura początkowa pręta była \(\displaystyle{ T_1}\), a końcowa \(\displaystyle{ T_2=T_1 + ( \Delta T=-40^o)}\) to oznacza to, że pręt został schłodzony " o \(\displaystyle{ 40^o}\) a jego długość zmalała o \(\displaystyle{ \Delta L= L_1 \cdot \alpha \cdot \Delta T}\) , bo dla \(\displaystyle{ \Delta T <0}\) iloczyn ten jest mniejszy od zera zatem \(\displaystyle{ L_2=L_1+(-\Delta L )< L_1}\)
ODPOWIEDZ