Analiza sił utrzymujących przedramię w poziomie

punkyasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2014, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Analiza sił utrzymujących przedramię w poziomie

Post autor: punkyasia »

Oblicz napięcie mięśnia dwugłowego oraz siłę reakcji w stawie łokciowym w dwóch
sytuacjach: ręki nieobciążonej oraz trzymającej odważnik. Rękę w stawie łokciowym
ugnij pod kątem \(\displaystyle{ 90 ^{0}}\)
1. W tym celu zmierz długość przedramienia L (od kości łokciowej do środka dłoni=0,3m).
2. Wiedząc, że przedramię stanowi 1,82% ciężaru ciała, a jego środek ciężkości leży
w odległości 0,42 L od osi obrotu, oblicz ciężar przedramienia \(\displaystyle{ F _{p}}\) oraz położenie
jego środka ciężkości \(\displaystyle{ L _{x}}\) .
3. Napisz układ równań dla sytuacji bez obciążenia uwzględniający siły i momenty sił
utrzymujące przedramię w pozycji poziomej. Przyjmij, że odległość przyczepu
mięśnia dwugłowego od osi obrotu wynosi \(\displaystyle{ r _{T}}\) = 5cm. Oblicz siły: naprężenia
mięśnia T oraz reakcji stawu łokciowego E .
4. Wykonaj obliczenia dla sytuacji z obciążonym przedramieniem: oblicz ciężar
pojemnika \(\displaystyle{ F _{C}}\) ; napisz układ równań opisujący działające na przedramię siły i oblicz
\(\displaystyle{ T _{0}}\) i \(\displaystyle{ E_{0}}\) po dołożeniu obciążenia. Porównaj te siły z obliczonymi wcześniej.
Jak można zmniejszyć wartości tych sił?
m przedramienia=0,91kg
\(\displaystyle{ F_{p}}\)=0,91kg*9,81 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)=8,93 N
\(\displaystyle{ L_{x}}\)=0,42*o,3m=0,126m
\(\displaystyle{ F_{c}}\)=1kg*9,81\(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)
Jakaś podpowiedź jak ma wyglądać te układy równań? Oprócz tego co policzyłam, nie wiem co robić dalej.
ODPOWIEDZ