wyznaczyc moment bezwladnosci polkuli wzgledem stycznej

sajku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2014, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

wyznaczyc moment bezwladnosci polkuli wzgledem stycznej

Post autor: sajku »

witam, mam problem z zadaniem:
wyznaczyc moment bezwladnosci polkuli o promieniu r wzgledem stycznej rownoleglej do podstawy tej polkuli.

i drugim:
punkt materialny porusza sie po plaszczyznie Oxy pod dzialaniem sily przyciagajacej do Ox o wartosci wprost proporcjonalenej do ogleglosci od tej osi. warunki poczatkowe x(0)=0 x'(0)=V0 y(0)= -a y'(0)=0
znalezc tor ruchu.

proszę o w miare mozliwosci szczegolowa rozwiazanie badz objasnienie

z gory dziekuje serdecznie
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

wyznaczyc moment bezwladnosci polkuli wzgledem stycznej

Post autor: kruszewski »

Mam wrażenie, że nie będzie to jedna styczna. Stąd i wybór będzie trudny.
W.Kr.
ODPOWIEDZ