Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

Post autor: sYa_TPS »

\(\displaystyle{ 60 K6/h6 \wedge G_{0} = 4, F_{w} = -19}\)

\(\displaystyle{ es = 0}\)
\(\displaystyle{ ei = -19}\)
\(\displaystyle{ ES = 4}\)

To można wyczytać z danych zadania. Jak teraz obliczyć \(\displaystyle{ EI}\)? Da się coś zrobić czy trzeba odczytać to z tablic?
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

Post autor: Kamil Wyrobek »

A, więc tolerancja wykonania dla 6 klasy dokładności wynosi 19 mikronów lub mikrometrów (w zależności jak kto używa =)) skoro pasowanie K6/h6 jest pasowaniem wg stałego wałka wiadomo, że górna odchyłka wynosi 0. W takim razie odchyłka dla \(\displaystyle{ 60h6}\) wynosi \(\displaystyle{ ^{+0} _{-0,019}}\). Natomiast jak podałeś górna odchyłka dla \(\displaystyle{ 60K6}\) wynosi \(\displaystyle{ ^{+0,004}}\), a skoro to również 6 klasa dokładności, stąd dolna odchyłka będzie wynosić \(\displaystyle{ ^{+0,004} _{0,004-0,019}}\).

\(\displaystyle{ es = +0}\)
\(\displaystyle{ ei = -0,019}\)
\(\displaystyle{ ES = +0,004}\)
\(\displaystyle{ EI = -0,015}\)

That's all.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

Post autor: sYa_TPS »

Rozumiem, że tolerancje dla danej klasy dokładności odczytuje się z tablic, tak?
grafi1231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 mar 2014, o 01:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

Post autor: grafi1231 »

Z tablic odczytujemy odchyłki dla podanego wymiaru i pasowania, tolerancje obliczamy.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Wyznacz odchyłki otworu i wałka dla danych

Post autor: siwymech »

sYa_TPS pisze:Rozumiem, że tolerancje dla danej klasy dokładności odczytuje się z tablic, tak?
.............
Odpowiadając na Pana pytanie; Tak.
Trzeba dodać, że Tolerancje wymiarowe wałków i otworów są znormalizowane. Obowiązuje Układ Tolerancji i Pasowań wg.ISO.
.............
W tablicach dla zakresu średnic i klasy dokładności wykonania możemy odczytać tolerancje tkzw. normalne.
Tablice.Wartości tolerancji dla wybranych klas tolerancji normalnych i wymiarów nominalnych do 500 mm
(na podstawie norm PN-EN ISO 286-1: 2011P oraz PN-EN ISO 286-2: 2010E)
-/Polskie normy zharmonizowane z normami UE/

Przykładowo w Twoim zadaniu;
Dla zakresu średnic nominalnych 50-80[mm] i dla 6 klasy dokładności wykonania odczytamy wartość
Tolerancji -IT6= 0,019[mm]

(1)\(\displaystyle{ EI=ES-IT6=0,004-0,019= -0,015[mm]}\)

....................
Dobrze jest zaopatrzyć się w Mały Poradnik Mechanika, Poradnik dla Mechaników
/W necie, też znajdują sie wyciagi z układu pasowań i tolerancji /
Tam w tablicach obok wartości tolerancji, podane wartości odchyłek dla wałków i otworów najczęściej stosowanych.
ODPOWIEDZ