Witam, mam problem. Otóż nauczyciel zadał nam wyznaczenie reakcji belek ( na rysunku nr. 14. ). Chciałbym aby ktoś pomógł mi to rozwiązać. Mam do obliczenia jeszcze moment gnący tej siły, siły tarcia i rysunki do tego, ale pierw najważniejsze jest wyznaczenie reakcji tej belki.
Wyznaczanie reakcji belek
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Wyznaczanie reakcji belek
1.Rozpoznawania więzów i ich reakcji
2.Warunków równowagi- wykreślny, analityczny dla danego układu sił
3.Pojęcia rzutu siły na oś.
4.Momentu siły wzgl. punktu.
5.Rozwiązywania układu równań
....................................
1.Rozpoznajemy więzy podpory- w p.A schemat podpory podpory stałej, zaś w p.B ruchomej.
2.Wprowadzamy prostokatny układ współrzędnych- odniesienia- x i y.
3.W podporze stałej w p. A kierunek reakcji nieokreślony, stąd rozkładamy reakcję Ra na dwie skladowe wzdłuż osi x i y. Zwroty składowych zakladamy
4. W podporze stałej reakcja prostopadła do powierzchni podparcia. Zwrot zakładamy.
5.Rozpoznajemy układ sił.
6.Przyjmujemy metodę rozwiązania - analityczna.
6.Szukamy analitycznych warunków dla dowolnego płaskiego układu sił(d.p.u.)
5.Określamy kąty między siłami , a osiami
6.Wypisujemy analityczne warunki równowagi dla(d.p.u.)
(1)\(\displaystyle{ \Sigma M_A=F_1 \cdot 4+F_2 \cdot 2+R_B \cdot 6-F_3 \cdot sin \alpha \cdot 6 =0}\)
/Wybrano biegun A, bo tu dwie składowe reakcji. Ten wybór daje prostotę równań/
(2)\(\displaystyle{ \Sigma F_x=0}\).........samodzielnie
(3)\(\displaystyle{ \Sigma F_y=0}\).........samodzielnie
................
Powodzenia
Wyznaczanie reakcji belek
Wybacz, że takim zapisem, ale nie potrafię posługiwać się LaTeXem.
Tak więc Sigma Fx= Rax + F3 * cos60? Obliczamy z tego Rax ?
Tak więc Sigma Fx= Rax + F3 * cos60? Obliczamy z tego Rax ?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Wyznaczanie reakcji belek
Latex
Z menu tekst. wciskasz okienko " tex" i piszesz wewnątrz wyrażenie -to taka struktura kodu.
.....................
1. Pojawia się problem znaku rzutu siły na oś- spróbuj to samodzielnie opanować.
(1)\(\displaystyle{ -Ra_x+F_3cos \alpha =0}\)
.....................
Po napisaniu równań, wyznaczasz szukane wielkosci.
Z menu tekst. wciskasz okienko " tex" i piszesz wewnątrz wyrażenie -to taka struktura kodu.
.....................
1. Pojawia się problem znaku rzutu siły na oś- spróbuj to samodzielnie opanować.
(1)\(\displaystyle{ -Ra_x+F_3cos \alpha =0}\)
.....................
Po napisaniu równań, wyznaczasz szukane wielkosci.
Wyznaczanie reakcji belek
\(\displaystyle{ -Ra_x+F_3cos \alpha =0}\)
tak więc wychodzi mi, że: \(\displaystyle{ Ra_x=-F_3cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Ra_x=1kN \cdot cos60}\)
\(\displaystyle{ Ra_x=0.866kN}\)
Teraz jak chcę rozpisać \(\displaystyle{ \Sigma F_y=0}\) to równanie jak powinno wyglądać?
\(\displaystyle{ Sigma F_y=-F1 + Ra_y - F2 + F_3cos \alpha + RB}\)
Z tego równania wyliczę RB i to będzie już wszystko? Aha, co do tego równania to coś mi tutaj nie gra, tylko nie wiem co źle zapisałem. Czy przy każdym powinienem zapisywać także odległość do podpory?
tak więc wychodzi mi, że: \(\displaystyle{ Ra_x=-F_3cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Ra_x=1kN \cdot cos60}\)
\(\displaystyle{ Ra_x=0.866kN}\)
Teraz jak chcę rozpisać \(\displaystyle{ \Sigma F_y=0}\) to równanie jak powinno wyglądać?
\(\displaystyle{ Sigma F_y=-F1 + Ra_y - F2 + F_3cos \alpha + RB}\)
Z tego równania wyliczę RB i to będzie już wszystko? Aha, co do tego równania to coś mi tutaj nie gra, tylko nie wiem co źle zapisałem. Czy przy każdym powinienem zapisywać także odległość do podpory?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Wyznaczanie reakcji belek
........................
(1)\(\displaystyle{ \Sigma F_y=F_1-F_2+R_ay -F_3 \cdot cos(90- \alpha)+Rb=0}\)
....................
Całkowita wartość reakcji Ra, bo na razie mamy policzone, tylko jej składowe( Rax i Ray);
(2)\(\displaystyle{ R_a= \sqrt{R ^{2} ax+R ^{2} ay}}\)
Kierunek Ra, np.z osią x;
(3)\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{R_ax}{R_a}}\)
........................
P.S.
Proszę o przepracowanie punktów, które podałem. Bez dobrego opanowania tych treści, bedzie ciągle
" kulawka", a tu musi być pewność "dobrej roboty".
.....................
Powodzenia w ćwiczeniach!
(1)\(\displaystyle{ \Sigma F_y=F_1-F_2+R_ay -F_3 \cdot cos(90- \alpha)+Rb=0}\)
....................
Całkowita wartość reakcji Ra, bo na razie mamy policzone, tylko jej składowe( Rax i Ray);
(2)\(\displaystyle{ R_a= \sqrt{R ^{2} ax+R ^{2} ay}}\)
Kierunek Ra, np.z osią x;
(3)\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{R_ax}{R_a}}\)
........................
P.S.
Proszę o przepracowanie punktów, które podałem. Bez dobrego opanowania tych treści, bedzie ciągle
" kulawka", a tu musi być pewność "dobrej roboty".
.....................
Powodzenia w ćwiczeniach!
Wyznaczanie reakcji belek
Rozumiem, tylko tak przez internet ciężko jest coś dobrze zrozumieć, ale staram się.
Czyli mamy obliczone:
1) \(\displaystyle{ Rb= -0.134}\)
2)\(\displaystyle{ R_ay=0.5kN}\)
3)\(\displaystyle{ R_ay=1kN}\)
Tak wiec do wzoru: \(\displaystyle{ R_a= \sqrt{R ^{2} ax+R ^{2} ay}}\) mam podstawić te obie wartości i wtedy będę miał obliczone \(\displaystyle{ R_a}\) ?
Jeśli dobrze rozumuję, to gdy obliczę \(\displaystyle{ Ra}\) to będę mógł przejść do momentu siły gnącej, siły tarcia?
Czyli mamy obliczone:
1) \(\displaystyle{ Rb= -0.134}\)
2)\(\displaystyle{ R_ay=0.5kN}\)
3)\(\displaystyle{ R_ay=1kN}\)
Tak wiec do wzoru: \(\displaystyle{ R_a= \sqrt{R ^{2} ax+R ^{2} ay}}\) mam podstawić te obie wartości i wtedy będę miał obliczone \(\displaystyle{ R_a}\) ?
Jeśli dobrze rozumuję, to gdy obliczę \(\displaystyle{ Ra}\) to będę mógł przejść do momentu siły gnącej, siły tarcia?