Gdyby ktoś mógł mi to rozwiązać byłbym wdzięczny.
Naprężenia normalne, wartość momentu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 lut 2014, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Naprężenia normalne, wartość momentu
1. Siła P poprzez pręt odz. na nieodkształcalne - sztywne ściany, stąd przeciwdziałanie ścian- reakcje!
które równoważą siłę P.Trzeba je wrysować oznacz np.N1, N2.
Teraz widać -lewa część pręta rozciągana, prawa ściskana.
2. Możemy napisać sumę rzutów sił na oś poziomą pręta tj. x
/ W równaniu dwie niewiadome N1 i N2/.Trzeba ułożyć dodatkowe równanie z odkształceń.
3.Lewa część pręta rozciągana, prawa ściskana. Wobec sztywnych ścian, odkształcenia ściskane równe rozciągającym. Wykorzystaj prawo Hoke'a. Uważaj na długości-odcinki pręta!
4.Z dwóch równań wyznaczysz siły normalne
5.Naprężenia normalne oblicz z definicji naprężenia.
.................
Powodzenia
które równoważą siłę P.Trzeba je wrysować oznacz np.N1, N2.
Teraz widać -lewa część pręta rozciągana, prawa ściskana.
2. Możemy napisać sumę rzutów sił na oś poziomą pręta tj. x
/ W równaniu dwie niewiadome N1 i N2/.Trzeba ułożyć dodatkowe równanie z odkształceń.
3.Lewa część pręta rozciągana, prawa ściskana. Wobec sztywnych ścian, odkształcenia ściskane równe rozciągającym. Wykorzystaj prawo Hoke'a. Uważaj na długości-odcinki pręta!
4.Z dwóch równań wyznaczysz siły normalne
5.Naprężenia normalne oblicz z definicji naprężenia.
.................
Powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Naprężenia normalne, wartość momentu
Zauważmy, że reakcje w podporach są prostą zależnością od momentu skupionego, zatem wyrażone przez ten moment oraz to, że prawy odcinek belki, od podpory do progu jest prosty i styczny do linii ugiętej belki nad podporą prawą, to
pisząc równie różniczkowe linii ugięcia belki i stawiając warunek początkowy orientując oś x od podpory prawej w lewo
dla\(\displaystyle{ x=0 \ y'= \frac{f}{a}}\)
można rozwiązać zadanie względem momentu skupionego \(\displaystyle{ M}\).
W.Kr.
pisząc równie różniczkowe linii ugięcia belki i stawiając warunek początkowy orientując oś x od podpory prawej w lewo
dla\(\displaystyle{ x=0 \ y'= \frac{f}{a}}\)
można rozwiązać zadanie względem momentu skupionego \(\displaystyle{ M}\).
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lut 2014, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska